Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea bryter all kommunikation med Sydkorea - de ballongburna regimkritiska flygbladen är knappast den enda orsaken

Från 2020
En arkivbild på när sydkoreanska aktivister och nordkoreanska avhoppare förbereder ballonger med flygblad som skickas norrut från en park i Paju, nära gränsen mot Nordkorea.
Bildtext En arkivbild på när sydkoreanska aktivister och nordkoreanska avhoppare förbereder ballonger med flygblad som skickas norrut från en park i Paju, nära gränsen mot Nordkorea.
Bild: AFP / Lehtikuva

På tisdag morgon svarade inte nordkoreanska myndigheter på de dagliga kontrollsamtal som görs på den särskilda telefonlinjen mellan Nord- och Sydkorea. Inget svar heller på den militära jourlinjen, uppger den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Då hade Nordkorea låtit meddela att man stoppar kontakterna via de här telefonlinjerna som ett första steg mot att bryta all kontakt med Sydkorea.

Enligt den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA hade beslutet fattats av centralkommittén för det statsbärande partiet, Koreas arbetarparti, på ett möte där Kim Yo-jong deltog, bland andra.

Kim Yo-jong är syster till Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och har fått en allt mer framträdande position i landets politiska ledning under den senaste tiden.

Kim Yo-jong (till vänster) i september 2018 under ett möte mellan Sydkoreas president Moon Jae-in och Nordkoreas ledare Kim Jong-un (båda i bakgrunden) i Pyongyang.
Bildtext Kim Yo-jong (till vänster) i september 2018 under ett möte mellan Sydkoreas president Moon Jae-in och Nordkoreas ledare Kim Jong-un (båda i bakgrunden) i Pyongyang.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Under mötet ska Kim Yo-jong och centralkommitténs vice ordförande Kim Yong-chol (landets tidigare spionchef) ha slagit fast att förhållningssättet mot Sydkorea "bör grundligt förändras till det mot en fiende".

Pyongyang har under den senaste veckan uttryckt stark irritation över Sydkorea för att landet inte hindrar nordkoreanska avhoppare och andra aktivister på den sydkoreanska sidan att skicka regimkritiska flygblad över stilleståndslinjen norrut.

På lördagen läste invånare i Pyongyang nyheter om Kim Yo-jongs hot om att bryta alla kontakter med Sydkorea.
Bildtext På lördagen läste invånare i Pyongyang nyheter om Kim Yo-jongs hot om att bryta alla kontakter med Sydkorea.
Bild: AFP / Lehtikuva

I förra veckan kallade Kim Yo-jong de här avhopparna för "mänskligt avskum" och krävde att Sydkorea stoppar flygbladen. Annars hotade hon med att stänga både det mellanstatliga kontaktcentret och den gemensamma industriparken i Kaesong och att bryta överenskommelsen från 2018 som syftar till militär avspänning.

Handlar om annat än flygblad

Flygbladen är verkligen ingen ny företeelse och därför tror de flesta bedömare att de hätska nordkoreanska uttalandena handlar om annat än flygblad.

Nordkoreas ekonomi har försämrats ytterligare av coronakrisen och de stränga internationella sanktionerna mot landet, som inte lättat.

Nordkorea stängde sina gränser mot Kina och yttervärlden i slutet av januari i rädsla för coronaviruset och det fick svåra ekonomiska följder för det utarmade landet, eftersom Kina står för över 90 procent av Nordkoreas utrikeshandel.

Att bryta kontakter är en välbekant nordkoreansk metod då man egentligen vill pressa fram eftergifter från Sydkorea eller väst, menar bedömare som intervjuas av bland andra nyhetsbyrån Reuters.

Källor: Reuters, AFP, AP, Yle

Diskussion om artikeln