Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsminister Marin: Målet är att vi kan slopa undantagsförhållandena och beredskapslagen så fort som möjligt – beslut fattas först nästa vecka

Från 2020
Uppdaterad 09.06.2020 13:18.
Hur kommenterar statsminister Sanna Marin Centerns ministerval och hur ser Marin på hur Finland ska sköta coronakrisen? - Spela upp på Arenan

Regeringen samlades i Ständerhuset under tisdagsförmiddagen för att diskutera hur man ska sköta coronakrisen i fortsättningen. Inga beslut fattades och regeringen fortsätter förhandla om restriktionerna och beredskapslagen nästa vecka.

Diskussionen kretsade kring hurudana lagändringar behövs för att sköta epidemiläget utan att ha i kraft beredskapslagen fortsätter på måndag nästa vecka.

Innan mötet, som började klockan 10, svarade statsminister Marin (SDP) på journalisternas frågor vid Ständerhusets trappor.

– Målet är naturligtvis att vi kan slopa undantagsförhållandena så fort som möjligt. I dag ser vi hur vår normala lagstiftning kan hjälpa oss att klara av krisen i höst, sa Marin.

Inga beslut om att slopa restriktioner ännu

Efter mötet uppgav regeringen i ett pressmeddelande att vårdkapaciteten ser ut att räcka trots att de restriktioner som införts med hjälp av beredskapslagen skulle slopas efter den 30 juni.

Inga beslut om att slopa restriktionerna har ändå ännu fattats. Förhandlingarna fortsätter den 15 juni.

Regeringen uppger också att ifall epidemiläget plötsligt förvärras, kan restriktioner införas på nytt.

Att stänga restaurangerna och endast tillåta take away-försäljning är ett exempel på ett beslut som fattades med hjälp av beredskapslagen.

"Kvintettens karaktär förändras"

Marin fick också frågor om hur hon ser på hur Centerns ministerbyte påverkar regeringssamarbetet.

Vad gäller regeringskvintettens möten sa Marin att ifall Centerns partiordförande och tidigare finansminister Katri Kulmuni deltar i dessa möten förändras deras karaktär.

Hon betonade ändå att beslut inte fattas under kvintettens möten, utan att besluten fattas i normal ordning under statsrådets sammanträden. Marin fick här medhåll av justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP).

– Jag ser inget problem med att kvintetten i så fall endast kan diskutera frågor på ett mer allmänt plan. Spelreglerna måste vi så klart gå igenom och ha en tydlig linje för vem som kan delta, sa Marin.

I går i A-Studio sa Katri Kulmuni (C) att hon ger stafettpinnen vidare till Vanhanen och att hon som utomstående medlem inte kan delta i några av regeringens beredningar.

Justitieminister Henriksson kommenterade ministerbytet med att hälsa Vanhanen välkommen.

– Matti Vanhanen är väldigt välkommen som finansminister, sa Henriksson.

"Inte rätt tid för nedskärningar"

Marin kommenterade också kort frågor om ekonomi.

– Nu är det inte rätt tid för nedskärningar. Vi behöver åtgärder som gör att ekonomin kan återhämta sig, sa Marin.

Marin betonade också att regeringssamarbetet fungerar bra och att det inte finns olika linjer inom regeringen om ekonomin.

Marin sa att det sannolikt inte kommer att ordnas ett pressinfo om regeringens förhandlingar senare på tisdag.

Artikeln uppdaterades klockan 13.14 med att regeringen fortsätter diskutera beredskapslagen och coronarestriktionerna nästa vecka.

Diskussion om artikeln