Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Anu Vehviläinen har valts till ny talman för riksdagen – vill uppdatera demokratin till 2020-talet

Från 2020
Uppdaterad 09.06.2020 17:21.
Svenska Yle live: Talman Anu Vehviläinen (C) möter pressen - Spela upp på Arenan

Centerns Anu Vehviläinen tar över som talman i riksdagen. Hon efterträder sin partikollega Matti Vanhanen på posten.

Centerns rockad är klar.

Katri Kulmuni avgick som finansminister, vilket ledde till att Matti Vanhanen hoppade av som riksdagens talman och hoppade in på finansministerposten.

Nu har Vanhanens efterträdare i talmansstolen utsetts och helt enligt Centerns förslag blev det Anu Vehviläinen får fatta klubban och fördela ordet. Hon fick 167 röster i valet.

Efter att ha avgett sin högtidliga försäkran höll hon ett kort tal inför riksdagsledamöterna. Hon efterlyste värdighet i debatten i riksdagen, och i utbyte lovar hon att fördela ordet jämlikt.

– Jag hoppas att jag, i egenskap av talman, kan främja alla era stunder av framgång. Jag önskar er ork och visdom i ert arbete. Tack!, var den nya talmannens sista ord innan hon satte sig i talmansstolen och började på sitt nya jobb.

Vill delta i samhällsdebatten

Vehviläinen höll dessutom en pressträff kort efter talmansvalet. Där pratade hon bland annat om de utmaningar som coronaepidemin har fört med sig i riksdagsarbetet.

Hon kunde också berätta att riksdagen utreder om en del av ledamöternas jobb kunde skötas på distans även i framtiden, efter att coronaepidemin ebbat ut.

Hon hoppas också på mera diskussion om hur demokratin i vårt land ska se ut, och hon efterlyser en debatt om hur demokratin ska uppdateras till 2020-talets standard.

För egen del har hon inte för avsikt att hålla sig borta från debatterna utanför plenisalen.

– Jag håller mig utanför dagspolitiken, men jag anser att talmannen ändå har mandat att delta i samhällsdebatten.

Vi följde med valet i riksdagen och den efterföljande pressträffen. Du kan läsa eftermiddagens direktrapportering här nedan.

Diskussion om artikeln