Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Försvarsmakten testar Sisus terrängfordon - affären värd nästan 4 miljoner euro

Från 2020
Uppdaterad 09.06.2020 16:56.
Ett militärfordon av modellen SISU GTP 4x4 står i mitten av bilden, runtom gräs och skog.
Bildtext Fordonet som armén ska testa kan användas för till exempel transport eller patrullering.
Bild: Sisu Auto

Armén köper sex bepansrade fordon för nästan 4 miljoner euro. Fordonen ska testas i terrängen under nästa år.

Försvarsmakten vill veta hurdan prestationsförmåga terrängfordonet Sisu FGTP 4x4 har, och hur användbart fordonet är för arméns behov.

Man vill också ta reda på om fordonen kan användas av Försvarsmakten både i Finland och i krishanteringsuppgifter, uppger armén.

Enligt fordonstillverkaren Sisu Auto är det frågan om ett fordon som till exempel passar för transport av manskap. Det kan också användas som patrullfordon eller så kallade systemfordon.

Anskaffningen landar på ungefär 3,8 miljoner euro utan mervärdesskatt, uppger armén. Köpets sysselsättande verkan är cirka 10 årsverken på fabriken i Karis.

Fordonen levereras under 2021.

Modellen gick hem i Lettland

Samarbetet mellan försvaret och fordonstillverkaren Sisu har inte alltid varit det bästa. 2011 var Försvarsmakten missnöjd med kvaliteten på de bilar som företaget Sisu Defence hade levererat. Relationen har ändå förbättrats och företaget har under åren sålt bilar till försvaret.

Enligt Sisu har modellen, som armén nu tänker testa, klarat sig bra i internationella jämförelser. Modellen vann över ett dussin andra företag i det lettiska försvarsministeriets anskaffningstävling.

Fordonsmodellen Sisu GTP byggs av massproducerade lastbilskomponenter. Det betyder att de reparationer som behöver göras på fordonet under dess livslängd blir billiga och enkla att utföra både i Finland och utomlands, uppger fordonstillverkaren.

Försvarsmaktens anskaffningsbeslut gör det enligt Sisu nu möjligt att börja serietillverka fordonsmodellen. Det innebär i sin tur att företaget kan snabba på produktionstakten, och göra sig redo för att i större skala sälja och leverera av fordonsmodellen.

Källa: Arméns pressmeddelande, Sisu autos pressmeddelande.

Diskussion om artikeln