Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Arbets- och näringsministeriet utreder sin roll i Kulmunis utbildningshärva

Från 2020
Katri Kulmuni
Bildtext Katri Kulmuni avgick som finansminister i fredags.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Arbets- och näringsministeriet utför en intern utredning om ministeriets agerande gällande den utbildning som Centerns ordförande och tidigare finansminister Katri Kulmuni fick av kommunikationsbyrån Tekir. Det rapporterar nyhetsbyrån STT som har intervjuat direktör Antti Joensuu vid ministeriet.

Joensuu säger att utredningen gäller anskaffningsprocessen inom ministeriet. I den interna utredningen ska man bland annat utreda hur räkningarna och avtalen med Tekir har gjorts och ifall ministeriet har följt ministeriets riktlinjer i sitt agerande.

Utredningen väntas bli färdig i morgon onsdag.

Ministeriet väntas i dag tisdag få Kulmunis och Tekirs egna förklaringar och utredningar om när utbildningssessionerna ägt rum och vad deras innehåll varit.

Tidningen Suomen Kuvalehti rapporterade redan på måndag om att ministeriet vill ha förklaringar av Kulmuni och Tekir.

Också e-postkedjan utreds

I utredningen granskas också ministeriets interaktion och e-postväxling med Tekir.

I meddelanden som Iltalehti publicerade i fredags framkommer hur Jääskeläinen krävde att kommunikationsbyrån Tekir skulle ordna den utbildning som Kulmuni behövde.

Ministeriets tjänstemän ansåg att det var problematiskt att ingå avtal med Tekir eftersom ministeriet redan hade avtal om kommunikationstjänster med två andra företag.

Ministeriets regeringsråd Kari Klemm kom på en modell där beställningen skulle förverkligas "i samarbete med kommunikationsavdelningen" och att beställningen skulle motiveras med att ministern inleder sitt uppdrag under Finlands EU-ordförandeskap och andra "speciella behov".

Kulmuni har lovat betala tillbaka summan

Suomen Kuvalehti avslöjade i början av förra veckan att Kulmuni använt sig av konsultbolaget Tekirs tjänster för ett sammanlagt värde på över 50 000 euro. Arbets- och näringsministeriet samt Finansministeriet fick stå för notan.

I fredags uppgav Kulmuni under en kort presskonferens att hon lämnar sin ministerpost för att hon vill ta politiskt ansvar för kontroversen kring konsultarvodena. Kulmuni fortsätter ändå som Centerns partiordförande.

Kulmuni meddelade redan innan hon avgick att hon tänker betala tillbaka utbildningssumman. Enligt räkningarna betalade Finansministeriet över 26 000 euro för utbildningen och Arbets- och Näringsministeriet betalade nästan 30 000 euro.

Enligt statsrådets riktlinjer borde man konkurensutsätta anskaffningar som överstiger 20 000 euro.

Ministerierna uppger att då avtalen med Tekir gjordes beräknade man att priset inte överstiger 20 000 euro.

Källa: STT

Diskussion om artikeln