Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kolumn: Pohjanpalos dunderform påminner oss om vem som ska starta bredvid Pukki i EM – nu kan vi bara be böner om att han håller ihop

Från 2020
Uppdaterad 09.06.2020 16:36.
Joel Pohjanpalo firar mål i Hamburg (kolumnstämpel).
Bildtext Joel Pohjanpalo gjorde två mål när HSV kryssade mot Holstein Kiel i måndags.
Bild: All Over Press

Ingen slutspelsuppladdning i Ryssland, ingen EM-premiär i Danmark. Men åtminstone har Joel Pohjanpalo påmint oss om vem som borde starta bredvid Teemu Pukki på Parken om ett år.

Kommer ni ihåg?

Finland mot Armenien i ett ruggigt oktober-Åbo. Landslaget rullade ut den röda mattan på egen hand och satte båda fötterna i fotbolls-EM.

Det nästan mest glädjande i 3–0-segern var ett inhopp. Joel Pohjanpalo var tillbaka i landslaget efter ett och ett halvt år – och var stor, stark och ståtlig bredvid Teemu Pukki.

”Pohjanpalo var som en mullrande urkraft. Han sprang på alla bollar, tryckte ut bröstet, spände alla muskelfibrer i kroppen och vann närkamper stup i kvarten. I ett år har Kanerva letat efter den idealiska parhästen till Pukki. Det naturliga valet har suttit på en läkarklinik i Leverkusen”, skrev jag efter den där kvalkvällen.

I dag borde vi ha varit i S:t Petersburgs utkanter och följt Finlands uppladdning inför lördagens EM-premiär på Parken i Köpenhamn.

Nu blev det inte så och det smärtar något alldeles oerhört, men vi kan väl tillåta oss att drömma om den ryska kustorten Repino ändå och ta in hur Pohjanpalos utveckling har sett ut under 2020.

Fem mål på fem matcher i den tyska andraligan, ett hellyckat val av låneklubb i vintras i form av den sovande jätten HSV och full fart på en karriär som såg ut att ha kört fast i ett skadeträsk.

Finländsk fotboll andas ut lite och ber böner samtidigt. Må den sargade kroppen hålla ihop nu.

Joel Pohjanpalo fick in två fullträffar - Spela upp på Arenan

Effektivast i serien

När den tyska ligafotbollen startade på nytt efter coronapausen hade det gått nästan exakt två år sedan allt spårade ur på klassiska Volksparkstadion i Hamburg.

Efter år av misskötsel och ekonomiska trångmål hade HSV hängt på repen länge. Till slut åkte stadens stolthet ur Bundesliga för första gången någonsin – och supportrarna ordnade skandalscener genom att kasta in bengaler på planen.

Våren 2018 gick det helt enkelt inte längre. Hamburg tappade sin Bundesliga-status.

Våren och försommaren 2020 försöker Joel Pohjanpalo baxa tillbaka giganten till högsta serien. Med totalt sju fullträffar på tio matcher och några riktigt imponerande veckor på sistone är Pohjanpalo plötsligt en nyckelspelare om HSV ska tillbaka.

Med totalt sju fullträffar på tio matcher är Pohjanpalo plötsligt en nyckelspelare om HSV ska tillbaka

25-åringen har bränt en del heta lägen – bland annat borde han ha sänkt tabellettan Arminia Bielefeld – men är ändå effektivast i ligan. Det är verkligen inte hans fel att HSV svajar och bjuder motståndarna på mål och poäng.

I vintras sökte HSV efter en avslutare och de har inte behövt ångra att de satsade på Pohjanpalo. Han har visat sin påpasslighet i luften, sin styrka i närkampsspelet och sin förmåga att vara på plats i straffområdet.

– Pausen kom lägligt för mig. Nu är både foten och kroppen i god form. Då har det också kommit en slutprodukt, sa Pohjanpalo förra veckan i en podcast.

Fram till coronauppehållet var han i första hand en inhoppare i HSV. Nu har han startat fem raka matcher.

Coronapausen kom på sätt och vis som en skänk från ovan. Pohjanpalo fick chansen att träna sig i toppform på två månader – och det syns att han tog den. Nu rör han sig lättare, är aktiv och är en självklar punkt att pricka i boxen.

Synd att vi har sett dem tillsammans så sällan

I dagens fotboll måste spelarna vara fysiska kraftpaket. HSV spelar en aktiv fotboll och försöker återerövra bollen snabbt i försvarsspelet.

Då måste också anfallaren orka springa. Absolut ingen kan gnälla på Pohjanpalos arbetsinsats den här våren och när avsluten dessutom sitter rätt ofta förbättrar han sin förhandlingsposition match för match.

HSV har ingen klausul att kunna köpa honom och som läget ser ut nu återvänder Pohjanpalo till Bayer Leverkusen som han har kontrakt med till sommaren 2022.

– Jag pratade nyligen med min agent och han sa att spelarmarknaden är död just nu. För de största namnen är det annorlunda, men för den stora massan är det ett stort frågetecken.

Teemu Pukki och Joel Pohjanpalo.
Bildtext I höstas visade Teemu Pukki och Joel Pohjanpalo fina takter tillsammans.
Bild: Tomi Hänninen

Fortsätta kampen för speltid i Leverkusen? Hitta en annan klubb i Bundesliga? Gå ner i andraligan? Byta land och liga?

Viktiga frågor för en anfallare som borde närma sig sin bästa år i karriären. Vi kan bara hålla tummen för att valet blir rätt.

För om ett år vill vi ju så väldigt gärna se två formtoppade anfallare starta EM-premiären mot Danmark. Teemu Pukki och Joel Pohjanpalo är Finlands två bästa anfallare.

Dessutom kompletterar de varandra väldigt bra. Därför är det så synd att vi har fått se det så sällan.

Videobilder från Viaplay.

Diskussion om artikeln