Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Beskedet att Stig Engström är den sannolika Palmemördaren en antiklimax i Sverige - vi har samlat reaktioner, analyser och känslor

Från 2020
Uppdaterad 10.06.2020 15:19.
Sverige fick sitt efterlängtade besked i Palmeutredningen - åklagaren tror att Skandiamannen Stig Engström sannolikt var skyldig - Spela upp på Arenan

Efter 34 år kom så beskedet om vem som sannolikt mördade Olof Palme: Stig Engström, den så kallade Skandiamannen, utpekas som skyldig av åklagaren. Men riktigt säkert blir det inte för Engström är redan död och åtalet läggs ned.

Beskedet från Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten gör att Sverige kan dra en lättad, men besviken suck. Men många är missnöjda.

Den misstänkta gärningsmannen är död och utredningsmaterialet gammalt. Det kom ingen teknisk bevisning som många trodde. Det fanns till och med förhoppningar om att ett mordvapen skulle visas upp.

Det misstänkta mordvapnet har visats upp flera gånger, men misstankarna har aldrig kunnat slutföras. I dag fanns inget vapen.

Beskedet från åklagaren gavs på en presskonferens tidigare i dag.

Stig Engström, den så kallade Skandiamannen, utpekas som skyldig av åklagaren. Han var bortglömd och avskriven som misstänkt.

Han spred själv aktivt dimridåer på ett skickligt sätt, påpekar fler än förundersökningsledaren och åklagaren Krister Petersson.

"Hade varit bättre med erkännande och dom"

Sveriges statsminister Stefan Löfven hade hoppats på ett erkännande eller teknisk bevisning som hade räckt för domstol.

Men det är polis och åklagare som avgör om utredningen ska läggas ner, inte regeringen, påpekar statsministern.

Berättelsen är trovärdig, säger Stefan Löfven och hänvisar till att den också duger för familjen Palme. Nu kan man lägga det här bakom sig, enligt Löfven.

Det behövs inte fler utredningar om polisens misslyckande under den här långa tiden, sa statsministern. De har redan konstaterats av tidigare kommissioner.

Den tidigare utpekade och åtalade Christer Pettersson var alltså oskyldig i det här sammanhanget. Han har varit socialdemokraternas huvudmisstänkta, eftersom Lisbeth Palme pekade ut honom.

- Att han fick en rättegång och upprättelse visar att vårt rättssystem fungerar, sa socialdemokraternas tidigare ordförande Ingvar Carlsson.

Carlsson var statsministerns ersättare år 1986 och tog därför över efter Palme. Han hörde till dem som kritiserade polisen för dåliga avspärrningar på mordplatsen och krävde bättre säkerhetsåtgärder bland annat i regeringsbyggnaden Rosenbad.

Aktiv debatt på sociala medier

Mordutredningen har fascinerat många på de sociala medierna. Där fortsätter debatten aktivare än någonsin.

Under dagen luftades många av de vilda teorierna ännu en gång, om en internationell konspiration, flera gärningsmän, polisens inblandning.

Det finns många som inte vill tro på ett futtigt sammanträffande på väg hem från jobbet. Skulle Engström råka ha en pistol med sig, då han råkar stöta på paret Palme utanför sin arbetsplats vid Sveavägen?

Politiska reaktioner

Många socialdemokratiska toppnamn har under dagen kommit ihåg Palme som internationalisten som förde in världen i Sverige och Sverige ut i världen.

Både tidigare statsminister Ingvar Carlsson och tidigare partisekreterare Mona Sahlin talade om det nationella traumat och såren som nu måste läkas.

Inte bara efter mordet på statsminister Palme utan också den socialdemokratiska utrikesministern Anna Lindh som mördades i Stockholm, utan livvakt.

Svenska Yle samlade kommentarer och reaktioner i en liveblogg här:

Diskussion om artikeln