Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skandiamannen Stig Engström misstänks ha mördat Olof Palme – utredningen läggs ner

Från 2020
Uppdaterad 10.06.2020 16:05.
Vem var Skandiamannen? Se SVT:s intervjuer med Stig Engström - Spela upp på Arenan

Stig Engström, den så kallade Skandiamannen, misstänks ha mördat den svenske statsministern Olof Palme 1986. Eftersom Engström har dött kan inget åtal väckas och utredningen läggs ner.

Åklagaren Krister Petersson har gått igenom vittnesmålen från 34 år sedan och säger sig ha kommit fram till att det är en den så kallade Skandiamannen alltså Stig Engström som är den skyldige.

Engström avskrevs år 1987 från utredningarna, men nu anser åklagaren att det finns tillräckligt med bevis för att peka ut Engström.

Engström jobbade sent på Skandiakontoret intill mordplatsen. Han kan inte redogöra för cirka 20 minuter av sina rörelser under mordnatten. Men han var på plats vid mordplatsen under kvällen.

Den så kallade Skandiamannen har uppträtt i media och det har skrivits böcker om honom och hans eventuella inblandad i mordet.

Han har också öppet kritiserat polisen för mordutredningen.

Polisen och åklagaren har inte kunnat koppla något mordvapen till brottet.

I den här artikeln kan du läsa hur åklagaren tror mordnatten gick till eller så kan du läsa Bengt Östlings liveblogg från polisen presskonferens lite nedåt i artikeln.

Beskedet har väckt många reaktioner i Sverige. För många är det något av en antiklimax eftersom Engström har varit ett namn som har förekommit i spekulationerna tidigare. Man säger att det är inget nytt under solen och att frågorna är lika många som förut.

Inget mordvapen finns och några nya bevis finns ju egentligen inte.

Andra säger att det här är det mest logiska och att det är bra att lägga ner frågan nu.

Du kan läsa mer om reaktionerna på åklagarens slutsatser i den här artikeln.

Liverapportering:

Sköts ihjäl i februari 1986

Det var en sen fredagskväll i februari år 1986 som Sveriges socialdemokratiska statsminister sköts ihjäl på öppen gata. Han var på väg hem tillsammans med sin hustru Lisbeth. Han hade inga livvakter.

Vid nedgången till Hötorgets t-station på Sveavägen närmade sig en man med pistol.

En stor blodfläck, en röd ros och en ensam polis spärrar av platsen där Olof Palme mördades.
Bildtext En stor blodfläck, en röd ros och en ensam polis som spärrade av platsen där Olof Palme mördades en stund tidigare.
Bild: Björn Elgrstrand / EPA

Många misstänkta men bara en dömd - och frikänd

Sverige gick i chock - och det tog lång tid innan polisen lyckades organisera sitt spaningsarbete. Tiden hann gå och många spår förstöras av folkmassor som ville se mordplatsen och lämna blommor och tända ljus.

Hundratals möjliga namn har cirkulerat om vem som var mördaren. Christer Pettersson är den enda som har åtalats och till och med dömts för mordet - och sedan friats.

Pettersson åtalades två och ett halvt år efter mordet och dömdes i Stockholms tingsrätt. Han frikändes senare av Svea hovrätt, eftersom det inte fanns några tekniska bevis, bara ett tvivelaktigt vittnesmål från Lisbeth Palme.

Christer Pettersson  (nr 3)
Bildtext - Det ser man väl vem som är alkoholisten ska Lisbeth Palme ha sagt vid identifieringen av Christer Pettersson bland civilklädda poliser.
Bild: EPA / Police

Många andra teorier finns, som har att göra med Palme som omstridd socialdemokrat och påstådd USA-hatare. Det har funnits både PKK-spår och Sydafrikaspår. På senare tid har den s.k. Skandia-mannen varit central i spekulationerna.

SVT:s specialsändning du följa här:

Sverige fick sitt efterlängtade besked i Palmeutredningen - åklagaren tror att Skandiamannen Stig Engström sannolikt var skyldig - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln