Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ingen mer diskussion om fusion mellan Kaskö och Närpes före kommunalvalet 2021 – nu börjar permitteringarna

Från 2020
Fusionsomröstningen i fullmäktige i Kaskö.
Bildtext Fullmäktigeledamöternas motion om att öppna upp fusionfrågan ännu en gång fick inte gehör av stadsstyrelsen. Här en arkivbild från höstens fullmäktigemöte.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Stadsstyrelsen i Kaskö valde att inte gå vidare med motionen från åtta fullmäktigeledamöter om att öppna upp fusionsfrågan ännu en gång med Närpes. Rösterna föll 4-2 för förslaget att förkasta motionen.

Stadsstyrelsens ordförande Carl-Gustav Mangs (SFP) säger att han innan mötet talat med både stadsstyrelsens och fullmäktiges ordförande i Närpes.

Båda av dem hade berättat att man från Närpes sida inte är redo för en ny fusionomgång innan kommunalvalet, som ordnas nästa år.

- Därför blev det en omröstning som sedan slutade 4-2 till att inte starta upp diskussionen om en fusion igen, säger Mangs.

En man med glasögon står på en gård. I bakgrunden skymtar ett rött hus.
Bildtext Nu blir det bara att fortsätta diskussionen om hur vi får ekonomin på fötter igen i staden, säger Mangs efter kvällens möte.
Bild: Yle/Juho Teir

Konsulttjänster och permitteringar aktuella

Under mötet föreslog styrelsen också att man ska anlita en utomstående konsulttjänst för att utreda sparåtgärder inom varje avdelning i staden.

Man lade till att det innan anställningen av tjänsten ska finnas krav på vad som ska gås igenom och motiveringar för de beslut som konsulten kommer fram till.

Dessutom diskuterade man också de högre tjänstemännens permitteringar i staden, som börjar med stadsdirektörens permittering i slutet av juni. Permitteringarna gäller för fyra veckor per anställd.

Och till styrelsemötet 30 juni kommer också förslaget om att tillsätta en utredning för att undersöka stadsdirektörens förtroende att diskuteras.

Ärendet går sedan vidare till fullmäktige.

Diskussion om artikeln