Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Virna Ribeiro med och arrangerar stöddemonstration för Black Lives Matter i Vasa: "Människor måste öppna upp ögonen för den strukturella rasismen"

Från 2020
skyltar i en black lives matter-demonstration
Bildtext Demonstrationen i Helsingfors lockade närmare 3000 människor.
Bild: Silja Viitala / Yle

En stöddemonstration för Black Lives Matter kommer att ordnas i Vasa på torsdag kväll. Virna Ribeiro, ursprungligen från Brasilien, anser att det är viktigt att visa solidaritet, även i Vasa.

Virna Ribeiro är 22 år och flyttade till Finland för elva år sedan.

Hon och sex andra unga Vasabor har samlat ihop sig för att uppmärksamma rasismen i Vasa stad, efter att en stor demonstration också ordnats i Helsingfors förra veckan, som stöd för Black Lives Matters-rörelsen.

– Det här är en otroligt viktig sak enligt mig. Det finns många som är födda utomlands också i Vasa och även om rasismen inte är synlig så finns den strukturella rasismen överallt, också här, säger Ribeiro.

Folk har fått nog. Jag hoppas att alla öppnar ögonen för rasismen i samhället. Vi har alla lika värde.

― Virna Ribeiro om Black Lives Matter
en kvinna med långt brunt hår ler
Bildtext Ribeiro säger att demonstrationen på torsdag kommer att vara lugn och fredlig och att man gärna får komma och lyssna på berättelserna under demonstrationen.
Bild: Privat/Virna Ribeiro

Ribeiro säger att speciellt personers namn har konsekvenser i Finland och nämner att en av arrangörerna blivit nekad bostad för att hens efternamn låtit utländskt.

– Det är så fel! Vi är alla individer med samma värde, säger Ribeiro.

Uppmanar alla att hålla säkerhetsavstånd och vara fredliga

Torsdagens demonstration ordnas mellan 17 och 19. Ribeiro säger att demonstrationen självklart är en reaktion på Georg Floyds våldsamma död i USA, men att man också vill lyfta fram den strukturella rasismen.

Polisen är kontaktad och arrangörerna uppmanar deltagarna att hålla säkerhetsavstånd.

Just nu är över 300 intresserade att delta och Ribeiro påminner att den här demonstrationen är fredlig och lugn.

– Vi kommer att ha flera talare som uppmärksammar hur det är att leva med mörk hud i Finland och i Vasa och folk får absolut ta med sig skyltar, men det är en lugn demonstration. Det viktigaste är att vi är solidariska, säger Ribeiro.

Diskussion om artikeln