Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Minst 69 bybor miste livet i blodig jihadistattack i nordöstra Nigeria

Från 2020
En arkivbild på vapen som nigeriansk militär beslagtagit från jihadister i delstaten Borno.
Bildtext En arkivbild på vapen som nigeriansk militär beslagtagit från jihadister i delstaten Borno.

Byn Faduma Koloram ska ha ödelagts helt då terrorister från Islamiska statens västafrikanska falang, Iswap, anföll byn i delstaten Borno på tisdag eftermiddag. Både invånare och soldater i området tror att jihadisterna ville hämnas på byborna.

Jihadisterna stormade in i byn i jeepar och på motorcyklar. De lämnade efter sig åtminstone 69 lik, bybor som antingen skjutits ihjäl eller körts ihjäl. De tog med sig kring 1 200 kor och kameler.

Nyhetsbyråerna AFP och Reuters citerar både invånare och soldater i området som tror att det handlade om någon form av hämndaktion mot byborna.

Enligt AFP hade invånarna i trakten bildat en lokal milis för att försvara sig mot jihadisternas boskapsstölder. Byborna ska tidigare ha dödat en del jihadister i kampen mot dem.

Reuters citerar källor som tror att terroristerna misstänkte invånarna för att ha informerat myndigheterna om Iswaps rörelser i regionen.

Iswap är en utbrytargrupp från Boko Haram och har funnits sen 2016. Gruppen har tidigare huvudsakligen anfallit soldater, men har under de senaste månaderna allt oftare attackerat också civila.

Jihadisternas attacker i nordöstra Nigeria har pågått i över ett decennium och konflikten har krävt kring 36 000 människoliv och tvingat cirka två miljoner människor på flykt från sina hem.

Källor: AFP, Reuters