Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Byråkratin sabbade WHO:s läkemedelsstudie i Finland, chefsåklagaren ger besked om Palmemordet, George Floyd begravdes i Houston

Från 2020
Al Sharpton håller tal, till vänster blommor.
Bildtext Bland annat medborgaraktivisten Al Sharpton talade på George Floyds begravning.
Bild: EPA/David J. Phillip / POOL

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Senaste nytt

En global vetenskaplig studie som undersöker vilka läkemedel som är effektiva mot covid-19 har inte kunnat starta på allvar i Finland, eftersom det tagit oväntat länge för finländska myndigheter att ge de nödvändiga tillstånden. Huvudforskaren hoppas nu att myndigheterna lärt sig att det krävs färdiga processer för hur man agerar snabbt när det dyker upp brådskande forskningsprojekt.

I dag kan vi äntligen få svar på frågetecknen kring mordet på Olof Palme. Händelsen väckte stor uppståndelse när Palme sköts år 1986 och de svenskar som Yle Åboland talat med tycker det ska bli intressant att se vilka diskussioner uppstår i och med beskedet.

George Floyd, som dog efter ett polisingripande i Minneapolis, begravdes i går kväll finsk tid i sin hemstad Houston. Tillställningen var privat, men direktsändes, och tusentals människor deltog i en minnesstund för allmänheten. Begravningen kan du se här.

Stängda fängelser gör att missbrukararbetet bland fångar lider. Sedan mars har fängelserna i Finland varit stängda för alla besök utom de absolut nödvändiga på grund av coronakrisen, och det här har haft negativa konsekvenser både för fångarnas sociala kontakter, liksom också för deras vård.

I nordöstra Nigeria har 69 bybor mist livet i blodig jihadistattack. Byn Faduma Koloram ska ha ödelagts helt då terrorister från Islamiska statens västafrikanska falang, Iswap, anföll den i går eftermiddag. Både invånare och soldater i området tror att jihadisterna ville hämnas på byborna.

Burundis långvariga president Pierre Nkurunziza har dött som 55 år gammal. Nkurunziza ledde landet i 15 år och kritiserades för att använda religion för att skapa en personkult runt sig. Det är oklart hur Nkurunziza egentligen dog, och covid-19 har inte uteslutits som dödsorsak.

Dagens väder

Det är mest klart och uppehåll. Landets östra del får inledningsvis regn- eller åskskurar.

Dagens högsta temperatur är mest 18 till 24 grader, 13 till 20 grader i de norra delarna.

Varning för skogsbrand gäller i Mellersta Finland och Kajanaland.

På Norra Östersjön och Skärgårdshavet blåser nordlig vind, 12 meter per sekund.

Diskussion om artikeln