Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Chefen för Bislettgalan tror på Johaugs dopningsförklaringar – trotsade principerna för att kunna bjuda in skidstjärnan: "Upp till oss som arrangör"

Från 2020
Therese Johaug tittar mot kameran.
Bildtext Therese Johaug.
Bild: STELLA Pictures/All Over Press

Inga friidrottare med tidigare dopningsavstängningar har varit välkomna till galorna på Bislett i Oslo. Men Therese Johaug får vara med. ”Jag litar på henne till 100 procent”, säger tävlingsbasen Steinar Hoen till VG.

Den traditionella Diamond League-galan på Bislett i Oslo blir inte av i år. I stället ordnas ”Impossible Games”, dit en rad stjärnor bjudits in.

Bland annat ska Annimari Korte och Nooralotta Neziri delta på 200 meter häck i morgondagens gala, medan skidstjärnan Therese Johaug ska löpa 10 000 meter med sikte på fjolårets VM-gräns.

Steinar Hoen har fungerat som tävlingsbas för DL-galorna i Oslo i flera år och leder också Impossible Games. Han har tidigare slagit fast att idrottare med tidigare dopningsavstängingar inte är välkomna till hans galor. Dessutom har han nobbat idrottare från länder som haft problem med sina antidopningssystem.

Den amerikanska sprintern Justin Gatlin har till exempel inte varit välkommen till galorna i Oslo.

Johaug ett undantag

Therese Johaug har varit dopningsavtängd i 18 månader. Ändå får hon ställa sig på startlinjen i morgon.

Inget konstigt med det, tycker Hoen.

– Man kan vara oenig eller enig. Det är upp till oss som arrangör, vi har bjudit in henne till Bislett. Jag tror till hundra procent på hennes förklaring. Men det är min åsikt och den är inte viktig, säger tävlingsbasen till VG.

Hoen räknar upp en rad orsaker till varför han bjudit in norskan.

– Hon har sonat sitt straff. Hon har tävlat i världscupen och varit tillbaka sedan en lång tid.

– Har du gjort något fel i samhället i övrigt kan du gå tillbaka till jobbet när straffet är avtjänat. Och så har det med allvarlighetsgrad och känsla att göra. Enligt min uppfattning finns det inga problem med att bjuda in Therese Johaug. Det ansvaret tar jag, säger Hoen till tidningen.

I fjol vann Johaug 10 000 meter på norska mästerskapen på tiden 32.20,87 och klarade kvalgränsen för EM i Paris. På Bislett har hon ställt in siktet på att klara 31.50 – kvalgränsen som fanns till VM i Doha 2019.

Diskussion om artikeln