Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Hatbrott mot ung invandrare eller en kväll som slutade i bråk? Helgens händelse i Österbotten slutade med en skadad och en misstanke om grov misshandel

Från 2020
Uppdaterad 10.06.2020 13:51.
vandaliserad bil
Bildtext Efter misshandeln har 19-åringens bil vandaliserats och någon har sprayat "Mamu" på bilen, alltså ett rasistiskt ord för invandrare.
Bild: Privat/Yle

Enligt polisrapporten resulterade helgens bråk i Östermark i att en ung man fördes med ambulans till sjukhus med sina skador. En annan man utreds nu för grov misshandel.

Många ögonvittnen fanns på plats, och enligt den misshandlade 19-åringen var det ett tiotal som deltog i misshandeln som han ansåg ha rasistiska motiv.

- Jag trodde de skulle döda mig, säger 19-åringen till Svenska Yle.

Han har irakisk bakgrund, men är idag finländsk medborgare.

Det var natten mellan fredag och lördag som det som nu av polisen rubriceras som misstanke om grov misshandel inträffade.

I polisrapporten konstateras att 19-åringen och hans kompisar befann sig på en sommarstuga där det uppstod bråk med övriga närvarande.

19-åringen och hans kompisar stack iväg i 19-åringens bil, varpå de övriga personerna följde efter i flera bilar.

- De jagade oss med sina bilar, körde upp på båda sidorna om bilen, säger 19-åringen.

Flertal personer

I det här skedet ringde en av passagerarna polisen, men polisen befann sig i Kauhajoki så det skulle ta ett tag innan de kunde ta sig till Östermark.

Då biljakten pågått en stund hade en annan bil i sällskapet kört en annan väg och ställt sig tvärs över vägen så att 19-åringen inte kunde komma förbi.

- Då körde jag ner bilen i diket.

Enligt 19-åringen krossade de som jagat honom rutan på bilen och sällskapet hoppade ut ur bilen.

Efter det började de som stoppat 19-åringen att jaga honom. De kom ifatt och misshandeln påbörjades.

- De sparkade, rev, skrek och slog. Det var unga, gamla, män och kvinnor.

19-åringen fick svårt att andas och enligt honom sade då någon att det vore bra om han dog.

- Jag kan inte fatta att jag överlevde det där. Om jag hade varit i sämre kondition tror jag inte att jag hade överlevt.

Rasism eller inte?

En sten användes som tillhygge och 19-åringen säger att han förlorade medvetandet vid något tillfälle.

Polis och ambulans anlände och efter att 19-åringen förts till sjukhus så har någon sprayat "Mamu", alltså ett skällsord för invandrare, på bilen.

Med tanke på att 19-åringen var den enda i sitt sällskap med utländsk bakgrund och att någon sprayat rasistiskt skällsord på bilen, tänker 19-åringen att rasistiska motiv ligger bakom.

Inga misstankar om hatbrott i nuläget

Förundersökningsledare Jari-Matti Marttala vid Österbottens polisinrättning säger till Svenska Yle att det just nu inte finns några misstankar om hatbrott med rasistiska motiv, men att detta kan komma att ändra om det i förundersökningen framkommer sådana sådant.

Han säger att han just nu inte kan ta ställning till att det sprayats "Mamu" på bilen, eftersom det tillkommit efter helgen.

Enligt Marttela har den som misstänks för grov misshandel inga kopplingar till några rasistiska grupperingar.