Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Högsta domstolen gav order om komplett covid-statistik - Brasiliens president Bolsonaro misslyckades med att dölja siffror

Från 2020
En demonstarnt protesterar mot regeringen och president Bolsonaro utanför Högsta domstolen 9.6.2020 utanför
Bildtext En demonstarnt protesterar mot regeringen och president Bolsonaro utanför Högsta domstolen 9.6.2020

Högsta domstolen har tvingat Brasiliens regering att publicera fullständig coronastatistik igen. Presidenten och regeringen anklagas för att ha försökt dölja omfattningen av virusproblemet i Brasilien.

Domstolen har beslutat att president Jair Bolsonaros regering måste se till att komplett covid-19-statistik publiceras regelbundet.

Bolsonaro försökte tvinga hälsoministeriet att ändra på rapporteringen

Orsaken till att domstolen ingrep var att regeringen i fredags meddelade det i fortsättningen ska anges enbart det antal personer som avlidit under det senaste dygnet för att det "bättre avspeglar den verkliga situationen". Ingen sammanfattande statistik skulle ges ut.

President Jair Bolsonaro tvingade alltså landets hälsoministerium att frisera historiska data på ministeriets webbsida. Inga kumulativa uppgifter om antal döda och insjuknade i covid-19 skulle få publiceras.

Presidentens beslut väckte ilska

Beslutet väckte stor ilska och hård kritik. Regeringen anklagades för att dölja information som avslöjar krisens omfång, och president Bolsonaro anklagades för totalitärt styre och censur i ett land där över 38 000 människor har dött i covid-19.

Gravgrävare i Rio de Janeiro
Bildtext Gravgrävare i Rio de Janeiro
Bild: AFP / Lehtikuva

Kritikerna har bland annat påmint det brasilianska folket om den tidigare militärregimens försök att dölja ett utbrott av hjärnhinneinflammation på 1970-talet - något som fick förödande konsekvenser.

Högsta domstolen ingrep mot presidenten och regeringen

Högsta domstolen har meddelat att regeringens beslut inte accepteras.

Domaren Alexandre de Moraes gav på måndag kväll Bolsonaros administration 48 timmar tid att återgå till publicering av samtliga siffror. Det här skedde efter att landets opposition hade ingripit.

Hälsovårdare från staden Melgaco på ambulansbåt i närheten av ön  Marajo i Brasilien 9.6.2020
Bildtext Hälsovårdare från staden Melgaco på ambulansbåt i närheten av ön Marajo i Brasilien 9.6.2020
Bild: AFP / Lehtikuva

Bolsonaro: Medier försöker skapa sensation kring covid-19

President Jair Bolsonaro fortsätter ändå för sin del att attackera medier, och anklagar dem för att "skapa sensation" kring covid-19.

Han hänvisade till en representant för Världshälsoorganisationen WHO som har sagt att det ser ut att vara "sällsynt" att symptomfria personer kan överföra coronaviruset till andra. Enligt presidenten är det här ett bevis för att Brasilien nu kan öppna upp samhället.

- Det som vi allra mest vill är att återgå till det normala och få landet tillbaka på en framgångsrik väg, sa Bolsonaro.

Samhället öppnas upp trots varningar

Många nyckeldelstater som São Paulo och Rio de Janeiro, har gradvis börjat öppna upp samhället igen trots att många specialister varnat för följderna.

Guvernören i Rio de Janeiro meddelade i lördags att shoppingcenter och barer kunde öppnas igen - men i måndags satte ändå ett domstolsbeslut temporärt stopp för det.

Hälsomyndigheterna befarar att ett för tidigt slopande av restriktionerna kommer att leda till en explosionsartad ökning av smittade inom två veckor.

Invånare i Manacapuru, Amazonas, Brasilien 8.6.2020
Bildtext Invånare i Manacapuru, Amazonas, Brasilien 8.6.2020
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Coronaepidemin drabbar ursprungsbefolkningen svårt i Manaus

Samtidigt lider ursprungsbefolkningen svårt. Många av dem lever i ett slags "limbo" .

Över 30 000 människor som representerar ursprungsbefolkningen lever i Manaus - ett område i Brasilien som slagits mycket hårt av covid-19-epidemin.

De som bor här har lämnat sina stamområden i Amazonas för att leta efter ett bättre liv i staden.

Coronaepidemin har fört de här människorna in i en form av ingenmansland. De åtnjuter inte den skyddande isoleringen i sina hemtrakter men de får inte heller statligt stöd.

Ursprungsbefolkningen i Brasilien kämpar för vård i ingenmansland

Källor: AP, Reuters, The Guardian