Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Många frågetecken kring president Trumps beslut att dra bort amerikanska soldater från Tyskland

Från 2020
En amerikansk soldat sitter på ett pansarfordon
Bildtext Amerikansk soldat tar en paus i samband med en övning i Grafenwöhr år 2017.
Bild: EPA/All Over Press

I Tyskland grubblar man över vad som ska hända med en del av de amerikanska trupper som är stationerade i landet. USA:s president Donald Trump vill dra bort en stor del av de amerikanska soldaterna. Ett beslut som väcker kritik.

Tysklands försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer är lika överraskad som de flesta andra. I början av veckan kunde hon inte säga annat än att den tyska regeringen inte officiellt har fått bekräftat om trupperna verkligen ska dras bort eller inte.

Det var i fredags som tidningen Wall Street Journal rapporterade om president Donald Trumps beslut att dra bort mer än en fjärdedel av de i Tyskland stationerade soldaterna. I siffror betyder det här 9 500 av de för tillfället närmare 35 000 soldaterna.

I Tyskland har planerna väckt starka reaktioner. Man talar om en djup förtroendekris två Nato-medlemmar emellan och frågar sig varför man inte har blivit informerad på förhand.

Planerna gynnar framför allt Ryssland och allra senast nu måste man i Europa inse att man själv måste göra mer för sin egen säkerhet, heter det i kommentarerna vidare.

Samtidigt finns det ändå också de som jublar. Bland annat inom vänsterpartiet Die Linke hoppas man att beslutet ska kunna bana väg för att alla amerikanska trupper så småningom lämnar Tyskland.

Tre transport står parkerade på flygbasen Ramstein
Bildtext Amerikanska transportflyg vid flygbasen Ramstein.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Tidigare arméchef talar om kolossalt misstag

Men också i USA verkar det finnas många frågetecken kring presidentens planer. Så ska man till exempel på försvarsministeriet Pentagon ha överraskats av beslutet och många frågar sig om det i själva verket inte kan komma att skada också USA.

– Det handlar om ett kolossalt misstag, säger den tidigare amerikanske arméchefen i Europa Ben Hodges till tidningen Der Spiegel. Hodges ser vidare att beslutet har fattats på politiska grunder utan att man har bett om råd från militären.

– Beslutet visar att presidenten inte har förstått hur viktiga trupperna i Tyskland är för USA:s säkerhet, säger den pensionerade generalen till tidningen.

Han syftar på att Tyskland är ett mycket viktigt nav för truppförflyttningar i Europa och gällande operationerna i Irak och Afghanistan.

I Tyskland har amerikanerna bland annat den stora flygbasen Ramstein, som fungerar som högkvarter för det amerikanska flygvapnet i Europa och Afrika samt som en central bas i USA:s drönaroperationer. I Grafenwöhr har man dessutom ett av Natos viktigaste övningsområden i Europa.

Donald Trump har redan länge kritiserat just Tyskland för att man inte uppfyller Natoländernas mål att satsa två procent av bruttonationalprodukten på försvaret.

En källa vid den amerikanska kongressen säger till nyhetsbyrån Reuters att Trumps beslut åtminstone till en del hänger ihop med förbundskansler Angela Merkels ovilja att resa till G7-mötet i Washington på grund av coronakrisen.

Redan tidigare har man från Trumpadministrationens sida hotat med att flytta trupper från Tyskland till Polen. Om det här kommer att ske är i nuläget likaså helt oklart.

Diskussion om artikeln