Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-kommissionen trappar upp kampen mot falska coronanyheter: "Desinformation dödar och det är vår skyldighet att skydda medborgarna"

Från 2020
Nainen katselee puhelinta.
Bildtext EU strävar efter att flera sociala plattformar ska binda sig vid riktlinjer mot desinformation.
Bild: Toni Pitkänen / Yle

EU-kommissionen oroar sig över spridningen av falska nyheter och desinformation om covid-19. EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell säger att EU har ett ansvar i att avslöja aktörer som ägnar sig åt att sprida falsk information.

Bryssel

EU-kommissionen gick i dag ut med ett meddelandeom åtgärder för att tackla desinformation om som sprids i sviterna av coronapandemin.

Med desinformation avser kommissionen såväl olaglig verksamhet som hatprat, bedrägerier och cyberbrottslighet som laglig men skadlig verksamhet som spridandet av falska nyheter och konspirationsteorier.

Utrikesrepresentanten Josep Borrell säger att desinformation som presenteras i anslutning till en global pandemi i värsta fall kan vara dödlig.

- Vi har en förpliktelse att skydda våra medborgare genom att göra dem uppmärksamma på falsk information.

Kommissionen befarar att desinformation om covid-19 kan underminera insatserna mot pandemin genom att undergräva människors förtroende för de officiella hälsorekommendationerna.

Konspirationsteorier om coronaviruset kan i sin tur skapa social oro och undergräva de demokratiska institutionerna.

Flera företag bundit sig vid uppförandekod

Kommissionen oroar sig också över ökningen av rasistiskt och främlingsfientligt innehåll på nätet som bottnar i falsk information om etniska eller religiösa gruppers andel i att sprida viruset.

Vidare lyfter kommissionen fram riktade desinformationskampanjer från tredje länder som Ryssland och Kina som ett problem som måste tacklas.

Kommissionären för värderingar och öppenhet Věra Jourová säger att kampen mot desinformation måste föras på bred front.

- Vi måste mobilisera alla relevanta aktörer från internetplattformar till myndigheter, stöda självständiga faktagranskare och medier.

Jourová noterar att it-bolagen har vidtagit positiva åtgärder under pandemin. Samtidigt är det viktigt att trappa upp insatserna ytterligare, betonar Jourová.

Som ett exempel nämner Jourová mikrobloggen Twitters insatser för att faktagranska president Donald Trumps inlägg på plattformen.

It-jättarna Facebook, Google och Mozilla har också förbundit sig vid en uppförandekod mot desinformation.

Målet är att fler företag på ska förbinda sig vid EU:s riktlinjer mot desinformation.