Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Nya serien Skrotad är en berättelse om raggare, kärlek och livet på landsbygden

Från 2020
Uppdaterad 16.06.2020 09:13.
Fyra män står och kissar vid en åker bredvid en raggarbil.
Bild: Fenomen tv film og scene AS

Det finns flera ungdomsserier som utspelar sig mitt i stadens puls, men få som handlar om livet på landsbygden. Skrotad är en berättelse om raggare, bilar och hur män hanterar känslor.

- Det är på tiden att landsbygden också får en ungdomsserie, säger Linn-Jeanethe Kyed, manusförfattare till den norska serien Skrotad som nu finns att se på Arenan.

Det är inte bilarna i sig som Linn-Jeanethe fascineras av när det kommer till raggarkulturen, det är människorna som sitter i dem.

Själv växte hon upp på den norska landsbygden och även om hon absolut inte ville kalla sig raggare - “jag ville vara urban och cool” - så fanns det flera saker med den miljön som hade inflytelse över hennes liv.

- Min bror var raggare och själv satt jag ofta med i bilar som kördes av äldre killar och tyckte det var häftigt. Jag hade också en trimmad moped och var rädd för att bli stoppad av polisen, säger Linn-Jeanethe.

Väldigt ofta ser man ner på den här typen av miljöer och människor, man skrattar åt dem

Linn-Jeanethe, manusförfattare

I dag jobbar Linn-Jeanethe som manusförfattare, men när hon blev erbjuden att göra en komediserie om raggare tackade hon ändå vänligt men bestämt nej.

- Komedi kändes inte rätt. Väldigt ofta ser man ner på den här typen av miljöer och människor, man skrattar åt dem, säger hon. Jag ville inte vara med och göra en serie som indirekt gör narr av min bror.

Linn-Jeanethe Kyed tittar in i kameran och ler.
Bildtext Linn-Jeanethe jobbade med manuset för serien Skrotad i nästan ett år.
Bild: Fenomen tv film og scene AS

I stället pitchade Linn-Jeanethe en betydligt mörkare historia som baserar sig på verkliga händelser från hennes och hennes brors uppväxt.

- Stämningen i rummet förändrades helt och så sa producenten: “Okej, det är det här vi ska göra”.

Och precis så blev det. NRK, den norska motsvarigheten till Yle, nappade på idén. Den säsongen finns nu tillgänglig på Arenan och handlar om kärlek, bilar och vänner i en småstadsmiljö.

Stod vid bensinstationen

För att kunna göra serien så verklighetstrogen som möjligt gjorde Linn-Jeanethe gedigen research. Hon och regissören Daniel Fahre åkte till den plats där de skulle spela in serien och började prata med folk.

Först intervjuade de ungdomar i skolor runt om i trakten, men efter ett tag insåg de att de verkliga historierna fanns där raggarna fanns, på vägen.

- Så vi ställde oss utanför en bensinstation och gick fram till folk och frågade: “Hej, är du raggare?”.

En man och en kvinna ligger på en äng.
Bildtext - Alla karaktärer i serien finns i verkligheten, men ibland har jag slagit ihop två personer till en, säger Linn-Jeanethe.
Bild: Fenomen tv film og scene AS

Gradvis blev Linn-Jeanethe inbjuden i raggarnas värld.

- De svarade på allt vi funderade på och efter ett tag fick jag också vara med i en låst snapchatt-grupp för raggare i området. Där var jag med i ett år.

Via gruppen fick hon se deras arbetsplatser, bilar, fester och vad de tittade på på tv.

- Jag var en fluga på väggen i deras liv och det var den bästa researchen jag kunde ha fått.

Wunderbaum i varje bil

När serien hade premiär i Norge lät feedbacken inte vänta på sig. Efter bara några dagar hade Linn-Jeanethe fått meddelanden från både en 17-årig kille och 76-årig dam som båda kände igen sig.

- Han sa “precis så där är det” och hon sa “precis så där var det”. Historien är universell.

Linn-Jeanethe hoppas också att serien kan ge en inblick i en kultur som enligt henne ofta får negativ publicitet.

- Folk tror fortfarande att raggare bara bryr sig om att supa och slåss för det är det man ser i pressen. Så är det verkligen inte. Många växer upp på en mindre ort och gillar inte fotboll, musik eller att gå i kyrkan, men däremot att fixa med bilar och hänga med vänner. Det är en fritidsaktivitet precis som många andra.

En fördom menar Linn-Jeanethe ändå att stämmer till 100 % och den är ingen wunderbaum = ingen raggare.

- De allra flesta har allt från en wunderbaum till en hel skog. Dessutom har de en slags parfym på instrumentbrädan och doften är ganska intensiv. Jag förstår inte hur de överlever där inne i bilen, säger hon med ett skratt.

Här kan du se Skrotad.

Diskussion om artikeln