Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ministerium utreder statsbidraget till Sannfinländarnas tankesmedja efter publikation med kränkande innehåll mot kvinnor

Från 2020
Uppdaterad 13.06.2020 16:07.
Kuvassa on Hanna Kosonen.
Bildtext Vetenskaps- och kulturminister Hanna Kosonen säger att ministeriet utreder Suomen Perustas verksamhet och den publikation som väckt debatt.
Bild: Silja Viitala / Yle

Kultur- och undervisningsministeriet utreder tankesmedjan Suomen Perustas verksamhet och statsbidraget som smedjan får. Det här efter en publikation som kritiserats för sitt kvinnoförnedrande innehåll.

Utredningen görs efter att Suomen Perusta, som är sammankopplad till Sannfinländarna, lade fram publikationen Totuus kiihottaa av Jukka Hankamäki. En del av publikationen, kallad "Kvinnans tyranni och socialiseringen av sexualitet" har fått stor uppmärksamhet.

Hankamäki skriver bland annat att "finländska kvinnor har velat hämnas på det finländska samhället genom att para sig med utlänningar".

Vetenskaps- och kulturminister Hanna Kosonen skriver på Twitter att ministeriet som bäst går igenom publikationen för att ta reda på om den strider mot beslut om vem som kan få statsbidrag.

– En av skyldigheterna för att få bidraget är att främja jämlikhet och likvärdighet. Det ser redan nu ut som om publikationen inte uppfyller de här kraven, skriver Kosonen.

Statsbidraget kan alltså dras tillbaka om kriterierna inte uppfylls. Kosonen deltar själv inte i utredningen som tjänstemän vid ministeriet ansvarar för. Hon framför ändå sin åsikt på Twitter:

– Jag vill för min egen del säga det här mycket tydligt: de utdrag som jag sett ur publikationen är grymma och oroväckande samt långt från min egen bild av människor.

Sannfinländarna tar avstånd från smedjan

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho tar avstånd från tankesmedjan och säger att Suomen Perustas publikationer inte utgör partiets ställningstaganden eller program.

Halla-aho skriver i ett pressmeddelande att partiet inte förhandsgranskar de publikationer som tankesmedjan släpper och säger att partiet inte heller deltar i frågor om publiceringsbeslut. Han säger också att han inte läst publikationen.

Även partiets riksdagsgrupps ordförande Ville Tavio säger att publikationens innehåll är skribentens egna åsikter.

– Meningen med tankesmedjan är att de ska föra fram olika synpunkter till diskussion, men alla publikationer representerar inte partiets linje, säger han.

Halla-aho säger att partiledningen träffats i dag och diskuterat publikationen.

– Vi kommer att gå igenom saken under en grundlig diskussion med Suomen Perusta.

Även om Halla-aho tar avstånd från tankesmedjan säger han att Suomen Perusta är viktig för partiet eftersom smedjan producerar forskningsinformation.

– Det är viktigt för oss att tankesmedjan behåller sitt rykte genom att se till att dess publikationer är av hög standard.

Källor: STT, Yle

Diskussion om artikeln