Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Cigarrklubb förlorade i högsta rättsinstans – rökning inte tillåten om lokalerna besöks av en städare några gånger i veckan

Från 2020
Uppdaterad 10.06.2020 17:24.
Kirjaclubs lokal i Kronohagen i Helsingfors.
Bildtext Cigarrklubben i Kronohagen i Helsingfors får nu ordna städningen på annat sätt.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

Högsta förvaltningsdomstolen anser att rökning kan förbjudas i lokaler som besöks av en städare några gånger i veckan. Det spelar ingen roll att rökningen och städningen inte sker samtidigt. En cigarrklubb i Helsingfors besvärade sig efter att staden förbjudit rökning i deras lokaler.

Yle Huvudstadsregionen uppmärksammade frågan i november 2018. Då hade Helsingfors förvaltningsdomstol förbjudit cigarrökning i lokalen. Nu har också Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) tagit ställning. Beslutet gavs på onsdagen.

HFD konstaterar att klubbens lokaler är tillgängliga för personal eftersom städarbetet är regelbundet. Ingrodd tobaksrök på ytor, textiler och i dammet kan orsaka skadlig exponering för städarna, skriver domstolen i beslutet och hänvisar till tobakslagen.

Kan inte jämställas med städning av rökrum

Det har enligt domstolen ingen betydelse att städning och rökning inte sker samtidigt eller att lokalerna vädras. Städningen i cigarrklubbens lokal kan enligt domstolen inte jämställas med städning av rökrum.

I tobakslagen står att städning av rökrum får ske först efter det att rummet vädrats noggrant. För ett rökrum ställs stränga krav och det ska godkännas enligt markanvändnings- och bygglagen.

Staden reagerade efter anonymt brev

Det var ursprungligen Helsingfors stad som efter ett anonymt brev beslöt att förbjuda rökning i cigarrklubbens lokaler. I brevet klagade någon på att det marknadsförs och säljs cigarrer i lokalerna och att där röks inomhus.

Staden hänvisade till att städare utsätts då rester av rökningen samlas på ytor.

- Klubbens utrymmen är inte godkända för rökning enligt markanvändnings- och bygglagen. I lokalen finns utomstående, alltså städare, som utsätts för rökning och därför är rökning förbjuden i lokalen, sade Toni Lyyski, teamchef vid hälsoskyddet vid Helsingfors stad tidigare.

"Inte samma städare varje gång"

Cigarrklubben besvärade sig till domstol och påpekar att städaren besöker lokalen några gånger i veckan och att städningen och rökningen inte sker samtidigt.

Dessutom är det inte nödvändigtvis samma städare som städar lokalen varje gång. Klubben har ett avtal med ett utomstående städföretag och deras arbetsturslistor avgör vem som städar.

"Vi får arrangera städningen på annat sätt"

Cigarrklubben heter Kirjaclub och finns i Kronohagen i Helsingfors. Klubben uppger sig främja medlemmarnas kunskap om internationell litteratur samt mat-, dryckes- och cigarrkultur. Klubben har funnits sedan 2007.

På Facebook finns en sida om Kirjaclub med underrubriken "The Finest Cigar Club in Europe" (det vill säga den förnämsta cigarrklubben i Europa).

Styrelseordförande Kimmo Pynnönen har inte läst igenom domstolens hela beslut ännu.

- Vi ska nu diskutera saken. Vi får arrangera städningen på annat sätt i enlighet med lagen, säger han.

Diskussion om artikeln