Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisen gör inte förundersökning om Ano Turtiainens tweet om George Floyd - Sannfinländarna överväger att utesluta honom ur partiet

Från 2020
Ano Turtiainen.
Bildtext Riksdagsledamot Ano Turtiainen (Sannf).
Bild: Petri Vironen / Yle

Polisen uppger att riksdagsledamoten Ano Turtiainen (Sannf) inte misstänks ha gjort sig skyldig till brott då han publicerade en tweet där man gör narr av George Floyd som dog till följd av polisvåld i Minneapolis i USA.

Flera personer har polisanmält tweeten som publicerades den 3 juni och som ledde till att Turtiainen uteslöts ur den sannfinländska riksdagsgruppen. Turtiainen avlägsnade tweeten kort efter att ha publicerat den.

Polisen tog ställning till om tweeten kan ha utgjort hets mot folkgrupp eller om det rörde sig om ärekränkning. Svaret är enligt polisen nej.

Polisen konstaterar att det inte är straffbart att kränka en person som har dött.

Det skulle ha varit straffbart att sprida falska uppgifter om Floyd på ett sådant sätt att det skulle ha orsakat lidande för personer som stod honom speciellt nära.

Polisen framhåller i ett pressmeddelande att det i tweeten inte framfördes några falska uppgifter och att det därmed inte handlar om ärekränkning.

Vad gäller hets mot folkgrupp bedömer polisen att tweeten inte tillräckligt entydigt utsätter svarta som en folkgrupp för förtal eller smädelser och att det därför inte är fråga om hets mot folkgrupp.

Beslutet har fattats av Helsingfors polisinrättning.

Sannfinländarna överväger att utesluta Turtiainen ur partiet

Samtidigt överväger Sannfinländarna att utesluta Turtiainen ur partiet. Partiordföranden Jussi Halla-aho bekräftar för Yle att partistyrelsen dryftar hans medlemskap den här veckan.

Partifullmäktige samlas på lördag och partistyrelsen väntas sammanträda innan dess.

Källor: Polisen, Yle Uutiset

Diskussion om artikeln