Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Är det sista dansen? Den här säsongen avgör Kimi Räikkönens framtid i formel 1: ”Om jag njuter av att tävla så fortsätter jag”

Från 2020
Kimi Räikkönen ler.
Bildtext Kimi Räikkönen.
Bild: Moy / XPB Images

Kimi Räikkönen har varit synonym med formel 1 under nästan hela 2000-talet, och om en dryg månad inleder han sin 18:e säsong. Säsongen kommer att bli en fingervisning om framtiden. Är det dags att lägga av eller finns suget kvar?

När Kimi Räikkönen lämnade Ferrari och gick över till Alfa Romeo inför 2019 skrev han på ett tvåårigt kontrakt. Ett år har han redan bakom sig i det schweiziska stallet, och säsongen som nu snart ska börja kommer att bli avgörande för hans framtid i sporten.

– Jag har alltid sagt att jag kommer att köra den här säsongen och sedan bestämma mig. Om jag njuter av att tävla så fortsätter jag, annars inte.

– Den dag jag slutar tror jag inte att jag kommer att sakna formel 1. Jag har varit med länge och då jag väl slutar är jag säker på att jag hittar andra saker att göra, säger han i en intervju för tidningen Infobae.

Blir Räikkönen ny rekordman i år?

Enligt Räikkönen är det framför allt en sak som gjort att han hållit sig kvar i sporten så pass länge.

– Jag älskar att tävla. Jag bryr mig inte om resten som intervjuer och sånt men jag gillar verkligen att köra hjul mot hjul. Det saknade jag då jag var borta och det var därför jag kom tillbaka, säger han.

Beroende på hur den här säsongen utformas har Räikkönen chans att bli historisk. Han har startat i 312 lopp under karriären och är tvåa på alla tiders lista bakom Rubens Barrichello.

Barrichello startade i 322 lopp vilket betyder att Räikkönen behöver elva tävlingar för att ta över det rekordet. Just nu innehåller F1-kalendern bara åtta tävlingar men den förväntas utökas under de kommande veckorna.

– Jag bryr mig inte speciellt mycket. I slutändan är det inte det som kommer att definiera mina år i formel 1. Det finns många andra saker som jag kommer att minnas från karriären än antalet tävlingar jag har kört, säger han.

Diskussion om artikeln