Hoppa till huvudinnehåll

Natur

Kina förbättrar skyddet av myrkottar - miljövårdare välkomnar beslutet

Från 2020
Myrkott i Kambodja.
Bildtext Myrkotte i Kambodja.
Bild: EPA

Fjäll av myrkotte upptas inte mer på Kinas officiella lista över traditionella läkemedel. Peking har även skärpt skyddet av de märkliga däggdjuren. Coronapandemin har aktualiserat behovet av kontroll över handeln med vilda djurarter.

På tisdagen meddelade statliga kinesiska medier att myrkottsfjäll strukits i 2020 års upplaga av Kinas farmakopé. Det handlar om en officiell samling föreskrifter för bruk av mediciner, både moderna läkemedel och traditionella kinesiska kurer.

Myndigheterna uppgav att man ur farmakopén mönstrat ut "naturprodukter där tillgången minskat". Någon exakt orsak varför just myrkotten har strukits gavs inte.

Från listan försvinner även andra produkter av tvivelaktigt ursprung, bland annat piller innehållande avföring av fladdermöss.

Myrkottar är idag världens mest smugglade däggdjur. Släktet omfattar åtta arter, fyra i Asien och fyra i Afrika.

I kinesisk medicin anses myrkottarnas fjäll bota en lång rad åkommor. Men vetenskapen har länge avvisat sådant som kvacksalveri - fjällen består av vanligt hornämne, precis som till exempel människonaglar.

Även djurens kött anses på vissa håll som en läckerhet.

Alla myrkottsarter är hotade i olika grad på grund av illegal jakt. Internationella naturvårdsunionen beräknar att Kinas egen myrkottspopulation minskat med mer än 90 procent sedan 1960.

"Ändring i konsumenteras beteende"

Myrkottar säljs likt många andra djurarter öppet på de kinesiska marknaderna, där hygienen ofta är bedrövlig. Marknaderna anses ganska säkert ha spelat en stor roll för coronavirusets spridning.

Myrkotten kan enligt vissa teorier ha varit mellanvärd för viruset, men säkra bevis föreligger inte.

Kina har de senaste månaderna förbjudit försäljning av vilda djur till mat, och hänvisat till risken för smittospridning.

Däremot har djurhandel för andra ändamål, som forskning eller traditionell medicin, fortfarande varit tillåten.

Förra veckan införde Kina den högsta nivån av fridlysning för myrkottarna. Andra arter som har samma grad av skydd är tigern, jättepandan, den tibetanska antilopen eller chirun, och den japanska tranan.

Kinas beslut att fasa ut myrkottsfjäll som traditionell medicin har välkomnats av WWF och andra miljöorganisationer. Paul Thomson från gruppen Save Pangolinssäger till BBC att det handlar om "den avgörande vändning vi väntat på".

- Vi hoppas att Kinas nästa steg blir att driva igenom bestämmelserna, och arbeta för en ändring i konsumenternas beteende, säger Thomson.