Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jukka Jalonen delade med sig av Lejonens guldrecept för nordamerikanska tränare – hoppas att NHL-drömmen nu är närmare men vill inte ta en sväng i AHL: ”Tror inte det skulle hjälpa”

Från 2020
Jukka Jalonen jublar med VM-bucklan i händerna.
Bildtext Jukka Jalonen ledde Lejonen till guld förra våren.
Bild: imago images / ActionPictures/ All Over Press

Som enda europeiska coach fick Jukka Jalonen föreläsa på NHL:s tränarseminarium. Många har nu fått en klarare bild av hans tränarfilosofi och det kan kanske öppna upp för ett jobb i NHL. Framtiden får utvisa vad som händer, säger Jalonen.

Vad har Jukka Jalonen, Rod Brind'Amour, John Cooper och Barry Trotz gemensamt? Svar: De är fyra av föreläsarna under NHL:s tränarseminarium den här veckan.

Lejonens förbundskapten fick som enda europeiska tränare en inbjudan att föreläsa på seminariet. Under en dryg timmes föreläsning på tisdagen talade han om att bygga ett framgångsrikt lag och hade förra vårens guldhjältar som exempel.

– Jag berättade om vårt sätt att spela i VM och sammanfattade varför vi vann turneringen. I början var det lite svårt då det gick på engelska men sedan började det rulla på.

– När jag tittade på deltagarlistan så konstaterade jag att det var många fantastiska tränare där, säger Jalonen till Yle Urheilu.

Drömmer om NHL

Jalonen har tidigare varit öppen med att han siktar på att få träna ett lag i NHL och att det är den stora drömmen.

Att han fick föreläsa för ett gäng meriterade NHL-tränare hoppas han ska leda till att dörren till Nordamerika kan öppnas.

– Det är möjligt. Det var många som följde med föreläsningen och man fick en bild av mig som person och min tränarfilosofi. Framtiden får utvisa vad som händer. Det är också en stor sak att föreläsa för tränarföreningen, säger Jalonen.

Jalonen har en option i sitt kontrakt med ishockeyförbundet som gör att han kan lämna landslaget mellan säsongerna. Med andra ord skulle han nu kunna skriva på för en NHL-klubb.

– Nu kunde något hända men det verkar osannolikt, säger han.

Jukka Jalonen tränar Lejonen, EHT 2019.
Bild: All Over Press

Jalonen säger att han inte har någon klar plan för att ta sig till NHL men han är inte intresserad av att göra några hundår i farmarligan.

– Jag åker inte till AHL, jag tror inte det skulle hjälpa. Jag har mött de bästa i tillräckligt många år. Det ska nog vara NHL men det är inget krav att bli huvudtränare.

– Om jag hittar en bra klubb så kan jag tänka mig att bli assisterande tränare. Jag fiskar ändå inte aktivt efter ett jobb, jag gillar det jag har väldigt mycket, säger han.

Om det skulle bli aktuellt med ett jobb i Nordamerika tänker Jalonen inte ändra på sin tränarstil.

– Jag åker nog dit som Jukka Jalonen. Min egen personlighet är min styrka som ledare. Man kan alltid göra finjusteringar men det finns ingen orsak att ändra på allt.

– Det är meningslöst att börja kopiera av andra och det märks direkt om man inte är äkta, säger Jalonen.

Diskussion om artikeln