En sällsynt gäst besökte Pernåviken – Maria Forsström fick troligen syn på en flasknosdelfin: "Det känns jättefint"
För någon vecka sedan observerades flasknosdelfiner i Dalsbruk i Åbolands skärgård och senare i Bromarv i Raseborg. Innan det hade de inte setts i finska vatten på 70 år.
Nu har något som verkar vara en flasknosdelfin, eller ett öresvin, också fångats på bild i Pernåviken i Lovisa.
Ett fotografi taget utanför Pitkäpää sprids på sociala medier efter att Maria Forsström lade upp det i Nya Östis Facebookgrupp.
Forsström har sommarstuga i Pernå. Hon berättar för Yle Östnyland att hon satt på terrassen och läste en bok på torsdagskvällen.
– Jag hörde plaskande. Först reagerade jag inte på det men när det fortsatte så måste jag titta. Och där, 300–400 meter rakt utanför vår strand, hoppade något som jag genast tänkte att såg ut som en delfin, säger Forsström.
Då ropade hon efter sin man Paavo Heikkinen och bad honom hämta kikare och kamera. Heikkinen lyckades sedan fånga delfinen på bild.

Maria Forsström fick troligen syn på en flasknosdelfin i Pernåviken - vi hör hennes historia samt en delfinexpert
Besöket varade en god stund
Delfinen försvann ibland under vattenytan med hoppade sedan upp igen. Ibland såg Forsström bara ryggen på den.
– Där höll den på i kanske 15–20 minuter. En båtförare kom också och ville kanske fotografera den men just då visade den sig inte. Senare såg vi när den simmade i väg rakt ut till havs.
Maria Forsström tror att det handlade om en ensam delfin, eftersom hon inte såg fler samtidigt. Hon tillägger att hon först inte trodde sina ögon.
– Det känns jättefint att ha fått uppleva en sådan sak. Jag kunde aldrig ana att en sådan skulle dyka upp i våra vatten.
Hon tänker fortsätta spana efter delfinen.
– Redan i morse måste jag gå ner till stranden för att speja, men då såg jag inga spår av den.
Expert: Troligen flasknosdelfin och inte tumlare
Kai Mattsson är äldre delfintränare och har länge jobbat på Särkänniemi i Tammerfors. Dessutom är han med i Miljöministeriets tumlararbetsgrupp och har jobbat med delfiner sedan 1980-talet.
Yle Östnyland skickar Paavo Heikkinens foto åt honom. På basis av fotot ser det ut som en flasknosdelfin snarare än en tumlare, säger Mattsson.
– För det första handlar det om kroppsstorleken och formen. Fenan ser mer ut som en skära medan tumlarens fena är en triangel. Och så beteendet. Tumlare kan hoppa men det är ovanligt; de håller mera till under vattenytan.
De är opportunister när det gäller mat så de har antagligen kommit efter mat
Kai Mattsson
Kai Mattsson konstaterar att flasknosdelfiner är en relativt ovanlig syn i Finland. Innan flasknosdelfiner observerades i Dalsbruk för någon vecka sedan hade observationer inte gjorts på tiotals år.
– Vanliga delfiner, med artnamnet Delfinus, observerades senast 2006. Deras öde var ändå sorgligt eftersom de fastnade i nät efter ett par veckor, säger han.
Delfiner kommer oftast till Finska viken från Nordsjön eller de danska sunden. Enligt Kai Mattsson finns det också flera olika delfinarter vid Sveriges sydkust.
Men de här delfinerna tror han sannolikt har kommit söderifrån, från Tysklands håll. Han understryker att det ändå bara handlar om spekulationer.
– Ibland irrar de sig hit. Antagligen har de kommit hit längs sydkusten. De är opportunister när det gäller mat så de har antagligen kommit efter mat.
Rusa inte till platsen
Kai Mattsson sitter med i tumlararbetsgruppen som Miljöministeriet har tillsatt.
Gruppens arbete koordineras av forskare Olli Loisa från Turun ammattikorkeakoulu. Loisa besökte också Dalsbruk för att ta en titt på delfinerna där.
Gruppen tar gärna emot observationer på både tumlare och eventuella delfiner. Man kan lämna in observationer via ett formulär på nätet (på finska).
Det största hotet mot den flasknosdelfin som nu alltså verkar ha hittat till Pernåviken i Lovisa är fiskenät.
Kai Mattsson har också ett råd.
– Man ska helst inte rusa i väg för att försöka kolla in delfinerna, och om man gör det ska man helst göra det på längre håll från stranden. På det sättet stör man inte delfinernas liv.
Miljöministeriets och Jord- och skogsbruksministeriets rekommendation om du får syn på flasknosdelfinerna när du är ute på sjön:
- Om ni är flera båtar i närheten av delfinerna: cirkla inte runt dem utan lämna en klar utväg för att inte stressa dem.
- Sänk hastigheten. Håll gärna cirka 10 knop i närheten av delfinerna.
- Närma dig inte delfinerna själv utan håll ett avstånd på cirka 100 meter. Delfinerna närmar sig själva en båt om de vill det frivilligt.
- Stör inte delfinerna när de äter.
- Rör dig inte i riktningen rakt framför eller rakt bakom delfinerna. Försök att röra dig i samma riktning som dem.
- Stäng ekolodet omedelbart när du befinner dig i närheten av delfinerna.
- Vistas inte nära delfinerna längre än en halvtimme åt gången, ännu kortare tid och ni är flera båtar som betraktar dem samtidigt. Bäst är ändå att betrakta dem på avstånd tryggt på land.
Artikeln uppdaterad kl. 11.28. Kommentarer av Maria Forsström lades till och rubriken samt huvudbilden uppdaterades.