Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Valtteri Bottas om sin och formel 1-stallet Mercedes framtid: "Jag fick ett rätt så klart besked att de inte överväger Seb"

Från 2020
Valtteri Bottas svarar på frågor i en tv-intervju.
Bildtext Valtteri Bottas inleder sin fjärde säsong i Mercedes.
Bild: imago images / Nordphoto / All Over Press

Om några veckor inleder Valtteri Bottas sin fjärde säsong i formel 1-stallet Mercedes men det är i allra högsta grad oklart om det blir någon femte. Rykten har nämligen placerat såväl George Russell som Sebastian Vettel på Bottas plats. Finländaren säger ändå till Sky Sports att han känner sig lugn och att han har fått besked om att den fyrfaldige världsmästaren Vettel inte ingår i Mercedes framtidsplaner.

Valtteri Bottas ha tre säsonger i bagaget i toppstallet Mercedes i formel 1. I sammandraget har han slutat trea (2017), femma (2018) och tvåa (2019).

Den brittiska stjärnan Lewis Hamilton är självskriven etta i Mercedes, men trots att Bottas förra året levererade har hans framtid i stallet ifrågasatts.

I Mercedes har Bottas fått nöja sig med ettårskontrakt och det nuvarande avtalet löper ut efter säsongen 2020. Till Sky Sports säger finländaren ändå att han inte känner någon större press.

– Det är samma sak varje år. Jag tycker att det är rätt roligt att andra har tagit min plats redan innan ett enda lopp har körts.

– Jag har ett klart mål för säsongen. Saker faller på sin plats på ett sätt eller annat, oavsett vad som händer. Jag stressar inte över det.

Mercedes överväger inte Vettel

Envisa rykten har pekat ut den 22-årige britten George Russell, som nu kör för Williams, som en het kandidat att knipa Bottas plats säsongen 2021.

Ett annat namn som har lyfts fram är den fyrfaldige världsmästaren Sebastian Vettel som redan har fått beskedet att det inte blir någon fortsättning i Ferrari.

Efter att ha snackat med Mercedesledningen ser Bottas inte Vettel som något framtida hot.

– Vi har varit rätt ärliga beträffande kontraktssituationen och jag fick ett rätt så klart besked att de inte överväger Seb.

Såväl Vettel som Bottas har hunnit kopplas ihop med stallet Renault.

Kan Red Bull utmana?

Formel 1-säsongen kommer att köra i gång i början av juli med två lopp i Österrike. Det första körs den 5 juli och det andra den 12 juli.

Bottas tror att Red Bull, med Max Verstappen och Alexander Albon, kan bjuda på tufft motstånd.

– Jag tänker definitivt på Red Bull eftersom de har gjort bra ifrån sig i testerna. Jag är säker på att de tänker ge järnet i Österrike som är deras hemmatävling.

Mercedes har tämligen ohotat kört hem konstruktörsmästerskapet sex år i rad. Utmanarna till det tyska stallet är bekanta.

– Jag tror att topp-3 kommer att handla om oss, Red Bull och Ferrari. Hur rangordningen kommer att se ut och hur stora marginalerna kommer att vara har jag ingen aning om.

Diskussion om artikeln