Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland slopar reserestriktioner till Norge, Danmark, Island och Baltikum - gränskontrollerna mot svenskar kvar, men sommarstuga och parförhållande ger inträde

Från 2020
Uppdaterad 11.06.2020 13:58.
Svenska Yle live: Regeringens pressinfo om coronarestriktionerna - Spela upp på Arenan

Regeringen har suttit i Ständerhuset och förhandlat om hur nya uppluckringar i resebegränsningar och publikevenemang ska genomföras.

Från och med måndagen den 15 juni öppnar Finland gränserna till sex länder: Estland, Lettland, Litauen, Norge, Danmark och Island. Också karantänsrekommendationerna försvinner från dessa länder.

- Norges utrikesminister berättade för mig att Norges regering behandlar sina restriktioner i morgon, medan Danmark gör sina egna riktlinjer nästa vecka. Det kan löna sig att vänta ännu ett tag innan man beställer en resa till dessa länder, sade utrikesminister Pekka Haavisto.

Kärlek och fastigheter för över gränsen mot Sverige

Resebegränsningarna till och från Sverige hålls däremot nästan oförändrade.

- Tyvärr är epidemiläget så dåligt i Sverige att vi ännu inte kan lätta på restriktionerna gällande Sverige. Sverige är ändå ett viktigt land för oss och vi häver begränsningarna så fort det är möjligt, sade inrikesminister Maria Ohisalo.

Ohisalo betonade ändå att riktlinjen gällande Sverige inte är något regeringen dragit upp lättvindigt utan att det var absolut nödvändigt. På presskonferensen visade regeringen upp en karta där smittoläget i Norden och Baltikum. Enligt Ohisalo motiverar kartbilden beslutet.

- Regeringen följer med läget hela tiden och restriktionerna avvecklas så fort smittläget tillåter. Nu är regeringens plikt ändå att i första hand skydda personer som bor i Finland från coronavirussmittan, sade Ohisalo och beklagade att läget är besvärligt bland annat för dem som bor vid gränsen.

Från Sverige kan man ändå komma till Finland om man äger en fastighet här, till exempel en sommarstuga. Också ett parförhållande är en giltig orsak. Karantänsrekommendationerna gäller fortfarande personer som kommer från Sverige.

Gränskontrollerna mot Ryssland kvarstår också i minst en månad, meddelade Pekka Haavisto.

Övriga Schengen-länder och resebubblor om två veckor

En av frågorna på bordet har varit hur utländska resenärer ska kunna resa till Finland på semester, det vill säga ifall Finland kan ingå så kallade resebubblor med vissa länder. En resebubbla är inte öppen för alla, och bara invånare i länder som anses ha kontroll över covid-19-situationen släpps in.

- Principen för lättnaderna är att de görs stegvis, och med start från närområdena. Följande lägesuppdatering görs om två veckor, sade Ohisalo.

Enligt kommunikationsminister Timo Harakka kommer man då sannolikt att diskutera öppnandet av gränstrafiken till övriga Schengen-länder.

Rekommendationen att undvika icke-nödvändigt resande hålls i kraft åtminstone fram till dess gällande alla andra länder än de baltiska länderna, samt Danmark, Norge och Island.

Från och med den 15 juni rekommenderas fortfarande karantän ifall man anländer från länder som har inre eller yttre gränskontroll i kraft, exempelvis Tyskland, Ryssland och Sverige.

Också publikevenemangen behandlades

Regeringen förhandlade också om begränsningarna för utomhusevenemangen, och har fattat beslut om lindringar.

Från och med början av juli kommer utomhusevenemang på över 500 personer att kunna arrangeras ifall det är möjligt att placera publiken i olika läktarsektioner, med olika ingångar och utan möjlighet att röra sig mellan de olika publiksektionerna.

- Också festivaler med ståplatser är möjliga, men här gäller ordentliga specialförhållanden, sade minister Hanna Kosonen.

För privatevenemang gäller fortfarande begränsningen på maximalt 50 personer.

Artikeln är uppdaterad med inrikesminister Maria Ohisalos kommentarer.

Diskussion om artikeln