Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Terroråtalade norrmannen Philip Manshaus döms till 21 års fängelse

Från 2020
Philip Manshaus i rätten 11.6.
Bildtext Manshaus döms nu till 21 års fängelse för mord och terrorbrott.
Bild: European Pressphoto Agency EPA

Den 22-åriga norrmannen Philip Manshaus, som stod åtalad för att ha mördat sin adopterade styvsyster och sedan attackera en moské utanför Oslo, har dömts till 21 års fängelse av tingsrätten.

Det var den 10 augusti i fjol som Manshaus mördade sin 17-åriga adoptivsyster genom att avfyra flera skott mot flickan när hon låg i sin säng i familjens hem.

Därefter åkte Manshaus till al-Noor Islamic Centre i Bærum utanför Oslo och öppnade eld mot besökarna. Ingen hann emellertid skadas förrän Manshaus övermannades.

Manshaus döms nu till 21 års fängelse för mord och terrorbrott i tingsrätten, varav han måste sitta minst 14 år.

Han läggs i ”förvaring”, vilket innebär att Manshaus straff kan förlängas med fem år i taget om han anses vara farlig, och det här kan i praktiken betyda fängelse på livstid.

Manshaus ska därtill betala skadestånd till sin styvmor och flera personer som befann sig i moskén under tiden av attacken.

Hyllade högerextrem terrorism

Under rättsprocessen har Manshaus upprepade gånger demonstrerat högerextrema sympatier genom att bland annat göra Hitlerhälsningar och hylla högerextrema terrorattacker – exempelvis ska han ha inspirerats av den i Nya Zeeland.

Han har också talat om att vara ”ett led i en motståndskamp”.

I förhören har Philip Manshaus sagt att mordet på systern var rasistiskt motiverat, eftersom hon var adopterad från Kina, och målet med att attackera moskén var att ”döda så många som möjligt”.

Manshaus har erkänt handlingarna, men hävdar att han inte borde dömas eftersom han agerat i nödvärn.

Källa: Verdens Gang, SVT

Diskussion om artikeln