Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sol och högsommarvärme utlovas till midsommar, den kan bli årtusendets varmaste – se hur midsommarvädret har varit de senaste 20 åren

Från 2020
Uppdaterad 17.06.2020 10:21.
 Illustration av midsommarväder.
Bildtext Ser man på väderstatistiken är kallt och regnigt väder på midsommaren vanligare än sol och varmt.
Bild: Henri Salonen

Prognosen utlovar den varmaste och soligaste midsommaren sedan 1999. I vår midsommarväderdagbok hittar du väderobservationer från mätstationer längs hela kusten. Minns du vilka år det har varit sol på midsommaraftonen, när det regnade och när det varit kallast?

Enligt Yles meteorolog Anne Borgström kommer vi i huvudsak att få högsommarvärme och sol både på midsommarafton och på midsommardagen. Högsommarvärme innebär temperaturer kring 25 grader.

Det kommer också att bli uppehåll, det finns bara en liten risk för regnskurar i sydväst på midsommardagens morgon och för molnighet i södra Finland – men i övrigt ska det bli soligt.

På hela 2000-talet har det inte varit högsommarvärme både på midsommarafton och på midsommardagen. Senast det var så varmt vid kusten var 1999.

Det här beror ändå inte på klimatförändringen.

– För två år sedan var det ju väldigt kallt och regnigt, så det är mera slumpen som avgör hur vädret blir på midsommar, säger Borgström.

I år känner sig Borgström ganska säker på sin prognos.

– Det finns en liten risk för regn i södra Finland, men annars borde prognosen hålla.

Vad råder du att man ska packa för kläder?

– I år är det viktigt att ta med sig solkräm, myggspray och en vattenflaska, säger Borgström.

Här hittar du midsommarvädret längs kusten under de senaste trettio åren

Visualiseringen visar molnighet, temperatur och vind klockan 18 på midsommaraftonen respektive klockan 12 på midsommardagen och regnmängden under hela dygnet. Klicka på den väderstation som du är intresserad av eller välj i listan. Du kan se data från och med 1980 för de äldre väderstationerna.

Artikeln fortsätter efter vädergrafiken.

Källa och metodik

Midsommaren 2013 kunde man fira barbent

Vill man inte frysa kan det i regel vara bra att hållas på land. De väderstationer som har uppmätt det varmaste midsommarvädret finns alla på torra land.

Svenskfinlands varmaste midsommar på 2000-talet firades i Åboland 2013. Då var det hela 23 grader varmt vid väderstationen Artukais i Åbo klockan 18 på midsommarafton.

Också 2016 var det varmare än vanligt under midsommarhelgen, inte bara i Åbo utan vid alla väderstationer längs kusten.

Värmeböljor är ändå sällsynta under midsommarhelgen. Det vanligaste midsommarvädret på stationerna längs med kusten är 15–19 grader varmt och uppehåll.

– Typiskt är att sommaren brukar ta sitt grepp kring midsommar eller under de sista dagarna av juni, då går vi mera tydligt in i ett sommarväder, säger Yles meteorolog Anne Borgström

Slutet av juni är alltså en brytningspunkt för vädret. I maj kommer det ofta in kalla vindar från Ishavet. Sedan pågår en kamp mellan varma och kalla luftmassor i juni, eller så har sommarvädret redan börjat.

Iskalla midsomrar 2014 och 2009

2014 var det bara 9 grader varmt vid mätstationerna i Kvarken. Det året var det exceptionellt kallt på midsommarafton längs hela västkusten. 2014 var det bara 9 grader varmt kl 18 i Sandhagen och Sälgrund.

Ingenstans längs västkusten var det varmare än 10 grader det året. Vid väderstationen Kallan utanför Jakobstad var dagens högsta temperatur på midsommaraftonen 2014 bara 8,1 grader. Det är den lägsta dagstemperatur som uppmätts under midsommarhelgen vid stationerna på hela 2000-talet.

En lika kall midsommar var det senast 1987 då man uppmätte 8 grader i Jomalby på Åland.

Midsommar i Kvarken är oftast en sval historia

Ska man fira midsommar någonstans vid kusten norr om Vasa gör man i regel klokare i att ta med dunjacka och utebyxor än sommarkläder och solkräm.

På ön Mässkär som ligger i yttersta havsbandet utanför Jakobstad, firas midsommaren oftast inomhus.

– Ofta är det tio–tretton grader på midsommarafton men nog har vi haft midsomrar då det har varit bara åtta grader, då måste man ju vara inne hos någon. Vi turas om med grannarna, säger Kaj Öström som har haft sommarstuga på Mässkär i fyrtiofem år.

Människor som dansar i ring utomhus
Bildtext Midsommardans på Mässkär
Bild: Kaj Öström

I år ser det ändå ut som om man kommer att kunna fira utomhus och det är ju bra med tanke på coronarisken.

– Ett alternativ i år är att vi firar ute på stora bryggan där vi kan hålla avstånd, säger Öström. Vi är en fem sex grannar som brukar ha gemensam fest med knytkalas.

I Kvarken där Mässkär ligger har det varit varmare än tjugo grader klockan 18 på midsommarafton bara två gånger på hela 2000-talet. 2013 uppmättes 21 grader klockan 18 vid Klemetsö utanför Vasa och 2010 var det 20 grader varmt vid Sandhagen utanför Karleby.

Alla andra midsomrar har det varit kallare, oftast under 15 grader. Sandhagen har haft de kallaste midsommaraftnarna medan Sälgrund har varit kallast på midsommardagen klockan 12.

– Västra och Norra Finland kan ännu ha den kalla luftmassan framför sig och har ofta nattfrost ännu i juni. Finland är ett långt land och Ishavet ligger nära. Havet och sjöarna påverkar också temperaturen väldigt mycket, säger Borgström.

Storm är det ändå sällan på midsommaren, bara 2018 blåste det mer än 15 meter i sekunden på midsommaraftonen.

Uppdaterad 17.6.2020 kl10:19: Rubriken ändrades från "Sol och högsommarvärme utlovas till midsommar, men blir det lika varmt som 2013? Se om du kommer ihåg hur vädret varit under midsommarhelgerna på 2000-talet" till "Högsommarvärme och sol utlovas till midsommar, den kan bli årtusendets varmaste – se hur midsommarvädret har varit de senaste 20 åren"

Diskussion om artikeln