Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det jäser inom rederinäringen på Åland - statligt krav på ökat ägaransvar förbryllar

Från 2020
Uppdaterad 11.06.2020 14:13.
Helsingin uusi laivaterminaali länsisatamassa.
Bildtext Eckerölinjens M/S Finlandia vid Västra hamnen i Helsingfors
Bild: Derrick Frilund / Yle

Staten kräver att ägarna till åländska Rederi Ab Eckerö genom en nyemisson skjuter till mer kapital som villkor för statliga garantier. Det framkom vid Eckerös bolagsstämma i går. Vid Viking Line har man inte hört om några sådana krav.

Vid Rederi Ab Eckerös bolagsstämma på onsdagen framkom det att Finansministeriet kräver att rederiets ägare skjuter till mer pengar för att de utlovade statsgarantierna ska beviljas. Det skriver Ålands radio på sin webbplats.

Det skulle ske genom en nyemission, berättade koncernchef Björn Blomqvist vid stämman. Också rederiets långivare är på samma linje som staten och kräver att ägarna tar mer ansvar.

– Det är svårt att veta hur sannolik en kommande emission är, men det är åtminstone något vi behöver fundera på. Och om det blir en emission är det ett beslut som är ganska nära i tiden, säger Björn Blomqvist.

Viking Line har inte fått krav på emission

Vid Viking Line känner man inte till att staten skulle kräva en nyemission som villkor för statsgarantierna.

Vi har inte hört om något sådant krav, säger vd Jan Hanses till Ålands radio.

- Förhandlingar förs och innan allt är slutfört så känner man inte till alla villkor. Men några sådana villkor har de hittills inte ställt på oss, säger Jan Hanses.

Förtroendekris vid Eckerö

Eckerörederiet skakas samtidigt av en ägartvist. En av rederiets största ägare, Johannes Dahlman, drog överraskande tillbaka sin kandidatur till styrelsen vid gårdagens bolagsstämma.

Dahlman säger till Ålands radio att både han och en annan styrelsemedlem har blivit mer eller mindre utsparkade ur styrelsen, eftersom de haft avvikande åsikter om hur Rederi Ab Eckerö ska skötas.

- Vi anser att bolaget delvis har misskötts och att vi har saknat samsyn i stora ekonomiska beslut. Både jag och Stefan Eriksson blev ombedda att lämna styrelsen, säger Johannes Dahlman till Ålands Radio.

Diskussion om artikeln