Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Taxilagen åtgärdas: Snart är taxametern tillbaka

Från 2020
Taxibilar vid järnvägsstationen i Helsingfors centrum.
Bildtext Taxilagen, som trädde i kraft sommaren 2018, har fått mycket kritik. Bland annat blev det frivilligt för taxin att använda taxameter.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Regeringen går vidare med ändringarna i den kritiserade taxilagen. Nu föreslås en bestämmelse om att taxameter alltid krävs då taxiresans pris bestäms utgående från antalet kilometer och körtid.

Regeringen föreslår att alla taxibilar i fortsättningen ska använda taxameter eller annan apparatur som samlar in kördata till skattemyndigheterna.

Taxametern ska användas varje gång taxiresans slutsumma baserar sig på resans sträcka och körtid. Det här framkommer ur ett utkast till lagförslag, som nu går vidare på remissrunda.

Den nya taxilagen, som trädde i kraft sommaren 2018, innebar att det blev frivilligt att använda taxameter. Bland annat Taxiförbundet har krävt att ändringen dras tillbaka.

Återinförandet av krav på taxameter har motiverats med att taxibilarna annars helt saknar kassaapparter som samlar in information för beskattningen.

Enligt kritikerna är bokföringen för taxibilar nu långt beroende av hur samvetsgrant en chaufför själv håller koll på sina kilometer.

Krav på företagarutbildning och företagartest

I regeringens utkast föreslås också att ett taxitrafiktillstånd skulle förutsätta att taxitrafikföretagaren gått en företagarutbildning och gjort ett företagartest.

Den som söker taxitrafiktillstånd borde också ha FO-nummer redan innan tillståndet beviljas, och inte först när verksamheten kör igång.

Regeringen har i sitt regeringsprogram som mål att åtgärda taxilagen och arbetet påbörjades redan förra sommaren.

Källa: Yle Uutiset, STT

Korrigering 17:11: I regeringens utkast föreslås att taxitrafiktillstånd skulle förutsätta att taxitrafikföretagaren gått en företagarutbildning, inte chauffören, som det stod tidigare.

Diskussion om artikeln