Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sprintstjärnan Klæbo officiellt ambassadör för sprinttävlingen på Olympiastadion – hyllar evenemanget: “Görs det rätt kan det vara det bästa som gjorts i längdåkningen”

Från 2020
Johannes Høsflot Klæbo.
Bildtext Klæbo vann alla sprinter han ställde upp i i fjol.
Bild: EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS

Skidförbundet offentliggjorde i dag det som redan tidigare ryktats om: olympiska mästaren Johannes Høsflot Klæbo kommer vara ambassadör och internationellt dragplåster för Helsinki Ski Weeks. Under ett presstillfälle uttryckte Klæbo sin oro över att skidsporten inte utvecklas, men sprinttävlingen på Olympiastadion är ett tecken på nytänk och kan vara det bästa som gjorts i längdåkningen, säger han.

Sedan tidigare har Krista Pärmäkoski bekräftats tävla i det alldeles nya evenemanget Helsinki Ski Weeks, då det för första gången ska tävlas i längdåkning på olympiastadion.

Nu är också det första internationella toppnamnet offentliggjort: ingen mindre än den fyrfaldiga sprintcupsegraren Johannes Høsflot Klæbo. Kläbo som i fjol vann varenda en sprinttävling han deltog i och under pressinfot berättade om sitt försök att varje år hitta nya sätt att motivera sig.

Inbjudningstävlingen på Olympiastadion lockade.

– Jag gillar verkligen konceptet. Jag gillar att det görs nya saker och att saker görs på ett annat sätt än tidigare. Det var en orsak att jag ville delta i evenemanget, berättar Klæbo under ett presstillfälle.

Det värsta är att alla är så nöjda med hur sporten ser ut just nu. Om det inte ändrar så kommer sporten att dö ut, det tror jag faktiskt.

– Där ligger också orsaken till att jag är den skidåkare jag är i dag. Jag gillar att pröva mig fram och prova nya saker och tror inte att man kan bli bättre på något annat sätt.

Tror sporten kan dö ut om ingen förändring sker

Strax innan Klæbo berättade varför han valde att delta och vara ambassadör för evenemanget hade skidstjärnan nämligen kritiserat grenen, som enligt honom stampat på stället allt för länge.

– Jag tror det finns möjligheter att utveckla sporten. Det största problemet är att många inte tänker på vad vi kan göra annorlunda, eller att de inte tittar framåt utan bara fortsätter som året innan. Det är inte sättet att göra det på enligt mig.

– Ser man på oss idrottare. Vi måste också utvecklas varje år och bli bättre. Det gäller grenen också. Vi kan lära oss mycket från andra sporter, säger Klæbo och hänvisar till bland annat cykelsporten.

Johannes Hösflot Kläbo firar.
Bildtext Johannes Høsflot Klæbo har under karriären redan vunnit tre OS-guld och tre VM-guld och berättar att han i dag fokuserar mycket på att hitta nya motivationskällor.
Bild: EPA

Han poängterar att skidsporten inte enbart handlar om idrott. Det är också underhållning. Nu vill han att det ska diskuteras mer om hur grenen kan utvecklas.

– Det värsta är att alla är så nöjda med hur sporten ser ut just nu. Om det inte ändrar så kommer sporten att dö ut, det tror jag faktiskt.

– Vi måste göra något. Jag vill leda med exempel och vara aktiv och hjälpa till för att utveckla grenen och göra den större i hela världen. Längdåkningen har stor potential och det finns mycket vi kan göra för att göra den mer intressant.

"Vi måste göra det till en bra show"

Efter diskussioner med skidförbundet blev trefaldiga OS-mästaren Klæbo inspirerad – nu ser han framemot evenemanget och tävlingen på Olympiastadion.

– Det här har inte gjorts tidigare. Det kan vara en stor show för publiken på plats, men också för tv-publiken. Det tror jag vi måste börja fokusera mer på också. Det är i slutändan ändå underhållning och det är vad vi lever på.

– Vi måste göra det här till en bra show. Gör vi det rätt så kan det här vara det bästa som gjorts i längdåkningen.

Jari Töykkä på Skidförbundet, som är arrangör för evenemanget, var märkbart nöjd över att ha Klæbo med i projektet. Skidförbundet har stora förväntningar och har räknat med att 150–200 000 personer kommer delta i evenemanget på stadion i någon form under de fem veckorna Helsinki Ski Weeks pågår, berättar Töykkä.

Jari Töykkä, Suomen Hiihtoliitto, kaupallinen johtaja
Bildtext Jari Töykkä.
Bild: Kimmo Hiltunen / Yle

Enligt en undersökning de gjorde i fjol visade närmare 2,2 miljoner finländare intresse för inbjudningstävlingen, och över en miljon sade sig vara intresserade att skida på stadion där spåret alltså öppnar upp för allmänheten efter sprinttävlingen.

Målet är att evenemanget ska vara årligt återkommande – och att tävlingen i framtiden skulle ingå i världscupkalendern.

Utöver sprinttävlingen, och allmänhetens möjlighet att skida i spåret efter det, kommer ett antal evenemang och aktiviteter arrangeras både för barn och vuxna.

Sprinttävlingen går av stapeln den 26 januari och sänds på Yles kanaler.

Diskussion om artikeln