Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sverige fortfarande stängt för turism - nu letar kryssningsfartygen efter nya rutter

Från 2020
Uppdaterad 11.06.2020 22:08.
Färjan baltic queen på lugnt vatten. Den är vit med färgade vågiga streck på.
Bildtext M/S Baltic Queen har gått på rutten Tallinn-Stockholm sedan 2009, med några få undantag.
Bild: Tallink group

Kryssningssrederierna har tvingats leta efter nya rutter då myndigheterna fortfarande avråder från turism i Sverige. Det estniska rederiet Tallink Silja meddelade i dag att man öppnar en helt ny kryssningslinje från Helsingfors i sommar.

Tallinks M/S Baltic Queen sätts in på rutten Helsingfors-Mariehamn i juli. Fartyget kryssar från Helsingfors till Mariehamn varje fredag mellan den 3 och 24 juli med avfärd klockan 18.30 från Helsingfors och ankomst till Mariehamn klockan 09.00 följande morgon.

Avfärden tillbaka till Helsingfors sker klockan 18.00 samma dag med ankomst till Helsingfors på söndag morgon klockan 10.00.

Nytt är Stockholm-Visby för Tallink Silja

Tallink Silja meddelar också i dag att man öppnar en linje mellan Stockholm och Visby, och börjar därmed konkurrera om Gotlandsresenärerna.

Fartygen gör en avstickare på 5-10 minuter till Mariehamn under resan - av taxfree-skäl. Kryssningsresenärerna kommer inte att gå iland i Mariehamn, förutom de som av andra skäl har köpt turbiljett till Åland, berättar kommunikationsdirektör Marika Nöjd på Tallink Silja till Svenska Yle.

Normal tidtabell för Eckerös Tallinntrafik

Eckerö Line uppger för sin del att man nu övergår till normala tidtabeller eftersom reserestriktionerna mellan Finland och Baltikum hävs.

Regeringens ändrade rekommendationer gällande fritidsresor mellan Finland och Estland samt de övriga baltiska länderna öppnar turismen mellan länderna, konstaterar Eckerö Line i ett pressmeddelande.

- Estland är en trygg destination för lokal turism och till exempel restaurang- och hotelltjänster har varit öppna i landet sedan början av maj. Dessutom öppnar sig turistupplevelser i andra baltiska länder för finländare via Estland, säger Taru Keronen, vd för Eckerö Line.

Eckerö Line har M/S Finlandia och M/S Finbo Cargo på rutten Helsingfors-Tallinn.

Artikeln har uppdaterats. Bildtexten "M/S Baltic Queen har gått på rutten Helsingfors-Stockholm sedan 2009" korrigerades 11.6.2020 klockan 22.07 till "M/S Baltic Queen har gått på rutten Tallinn-Stockholm sedan 2009, med några få undantag."

Diskussion om artikeln