Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Så blir friidrottsgalan i Åbo – grenar som passar de bästa finländska idrottarna och positiva signaler runt utländska stjärnor

Från 2020
Nooralotta Neziri och Annimari Korte
Bildtext Annimari Korte och Nooralotta Neziri lär dyka upp i Åbo.
Bild: Tomi Hänninen

Programmet är spikat, prispengarna är fastställda. Nu hoppas Paavo Nurmi Games-arrangörerna att man lyckas locka många stora namn till friidrottskvällen i augusti.

Tanken var att Paavo Nurmi Games i Åbo skulle ha avgjorts i tisdags. I stället har arrangörerna nu siktet inställt på den 11 augusti – och skapar en friidrottsfest i Åbo med PNG-galan och FM under samma vecka.

Två månader före friidrottsgalan är programmet spikat. Det blir totalt tolv grenar – sex för damer och sex för herrar.

Damernas grenar: 100 meter häck, 1500 meter, längdhopp, tresteg, höjdhopp, stavhopp.

Herrarnas grenar: 100 meter, 110 meter häck, 400 meter häck, 3000 meter hinder, spjut, diskus.

Det här grenutbudet betyder att så gott som hela den inhemska eliten lär vara på plats i Åbo under hela FM-veckan. Dessutom förväntar sig PNG-arrangörerna att utländska stjärnor ska komma. Tidigare år har bland annat tyska spjutkastare och den svenske diskusgiganten Daniel Ståhl tävlat i Åbo.

– Vi har fått signaler att idrottarna verkligen väntar så mycket på både Paavo Nurmi Games och FM, säger PNG:s vd Jari Salonen till Yle.

– Vi har goda chanser att få hit en hel del internationella idrottare. En första kartläggning visar att läget ser ut som normalt. Vi hoppas att det blir lättare att resa inom Europa under sommaren.

Lika mycket prispengar

Prispotten i galan är lika stor som tidigare, 120 000 dollar (drygt 100 000 euro). Pengarna delas lika mellan varenda gren, det vill säga 10 000 dollar per gren.

– I år finns det ingen specialbonus för till exempel ett spjutrekord. Det viktigaste är att vi kan bjuda på tävlingen, säger Salonen.

Enligt Salonen kommer man att vara noggranna med idrottarnas hälsa. Arrangörerna får också instruktioner från det internationella friidrottsförbundet.

– Vi minimerar tiden som idrottarna är här och de rör sig så lite som möjligt bland utomstående.

Yle sänder Paavo Nurmi Games i augusti.

Diskussion om artikeln