Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Företagsledaren och småbarnsmamman Mikaela Kosk: När jag höll permitteringsmöte hörde jag min magsjuke son spy i vardagsrummet

Från 2020
Mikaela Kosk står på en sommarhäng med en solhatt på huvudet.
Bildtext Mikaela Kosk, Finlandschef för en stor svensk klädkedja. Hon sommarpratar om livet som företagsledare och småbarnsmamma under coronakrisen.
Bild: Parad Media, grafik: Baptiste Boidin

Att kombinera karriär och familjeliv är alltid en utmaning. Under coronakrisen har det varit extra utmanande, säger Mikaela Kosk som är Finlandschef för en stor svensk klädkedja - och Vegas sommarpratare idag.

Mikaela Kosk

Programmet är inte längre tillgängligt

Mitt under krisen ska Mikaela leda ett telefonmöte där hon måste berätta för tiotals chefer att de och deras anställda kommer att permitteras för en obestämd framtid.

– Jag står i barnens lekrum bland bilar, legobitar och alla möjliga leksaker. Och precis när jag ska berätta de tråkiga nyheterna, hör jag att en av mina söner spyr i vardagsrummet.

Mikaela Kosk shoppar kläder.
Bildtext I sitt sommarprat talar Mikaela bland annat om skillnader i arbetskulturen i Finland och Sverige. I nästan hela sitt vuxna liv har hon jobbat för svenska arbetsgivare.
Bild: Privat/Mikaela Kosk

Mikaela som hade varit orolig för att smittas hölls på benen, familjen blev frisk och valde sen att tillbringa hela karantäntiden i sin sommarstuga i Ekenäs.

– När den första chocken lagt sig insåg jag att det här i bästa fall kan föra med sig något gott.

Prioriteringarna skiftade.

– Individualismen och egoismen som präglat vår tid fick ta ett steg åt sidan och livet började kretsa kring det som på riktigt spelar någon roll – det vill säga hälsan och de nära och kära.

Såg försäljningssiffrorna rasa timme för timme

Redan i början av året följde Mikaela Kosk intresserat med coronaläget i Asien och så småningom i syd-Europa. När krisen var ett faktum också i Finland, kom omfattningen trots allt som en överraskning.

– Fram till den 11 mars var vår försäljning helt normal. Likaså förmiddagen den 12 mars, då vi sålde helt enligt i normal takt, berättar Mikaela.

Men sen hände något. Mikaela satt vid sin dator och följde försäljningen i klädkedjans alla butiker.

– Timme för timme saktade försäljningstakten ner. När det var dags för mig att åka hem visste jag att det här inte är något som går över på en vecka eller två.

Något helt annat än finanskrisen

Försäljningsförlusten var dramatiskt stor.

– Det här gick inte alls att jämföra med det som hände under finanskrisen, berättar Mikaela.

Kunderna hade försvunnit från butikerna.

– Och jag insåg att jag redan nästa dag måste vidta snabba åtgärder, så att vi på sikt kunde rädda så många arbetsplatser som möjligt.

Jobbade mer eller mindre dygnet runt

De följande veckorna, inklusive helgerna, jobbade Mikaela dygnet runt tillsammans med några andra i sitt team. Alla som bara kunde, jobbade hemifrån för att minska smittorisken.

– Och precis då får resten av familjen magsjuka, suckar Mikaela.

Hon var redan färdigt stressad.

– Jag hade min kapacitet 110%:igt i bruk när jag försökte sköta både familjen och arbetet i en väldigt ovanlig och kritisk situation.

barn som rider på hästar.
Bildtext Under coronakarantänen har familjen Kosk bott i sin sommarstuga i Ekenäs och haft två hästar på gården. Mamma Mikaela har fått dela sin hästpassion med de två sönerna.
Bild: Privat/Mikaela Kosk

Det gäller att hålla huvudet kallt men hjärtat varmt

Men ett faktum är att klädbranschen drabbats hårt.

– Regeringen hamnade ta svåra beslut i mars då vissa delar av samhället stängdes. Vår regering har en svår tid bakom sig – men ännu svårare tider framför sig, tror Mikaela.

Det blev några sömnlösa nätter när Mikaela funderade på hur allt ska gå och oroade sig för sina medarbetare.

– Det gäller att vara fokuserad, tänka långsiktigt och hålla huvudet kallt men hjärtat varmt.

Mikaela Kosk sommarpratar om livet som företagsledare och småbarnsmamma under coronakrisen. Hon berättar bland annat hur hennes tidigare karriär som dressyrryttare hjälpt henne att fokusera.

Vegas sommarpratare sänds varje vardag kl. 10:03 och 22:15. Du kan lyssna när som helst på Arenan.

Den musikfria podcasten kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.

MUSIK

Almklausi & Specktakel: Mama Laudaa
Kent: Pärlor
Lasse Berghagen: Stockholm i mitt hjärta
Artister för tolerans & öppenhet: Vår tid, vårt land
Fintelligens: Stockholm Helsinki
Marvin Gaye & Tammi Terrell: Ain’t No Mountain High Enough
Arne Alligator: Familjerumba
Vesala (feat Aili Järvelä & Jutta Rahmel): Tulkoon mitä vaan
Gyllene tider: Juni, juli, augusti

Vegas sommarpratare 2020

Diskussion om artikeln