Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump hotar Internationella brottsmålsdomstolen för dess utredning kring krigsbrott i Afghanistan

Från 2020
Donald Trump puhui pöytänsä ääressä lehdistölle.
Bildtext USA:s president Donald Trump är på krigsstigen mot ICC igen.
Bild: Doug Mills / EPA

USA:s president Donald Trump är missnöjd med Internationella brottsmålsdomstolen ICC och dess utredning av amerikanska truppers möjliga krigsbrott i Afghanistan.

Nu hotar Vita huset att införa sanktioner mot ICC och dess utredare. Det handlar om ekonomiska sanktioner och resebegränsningar.

Det är inte första gången USA hotar Internationella brottsmålsdomstolen med åtgärder och sanktioner.

Trump har nu utfärdat en exekutiv order som ger amerikanska utrikesministeriet rätt att frysa ICC:s utredares tillgångar i USA. Samma order ger också ministeriet möjlighet att vägra godkänna inresevisum till dem som samarbetar med utredarna.

USA: Ryssland manipulerar ICC

USA är inte del av ICC och anser att dess funktion är symbolisk och politisk. Internationella brottmålsdomstolen utreder krigsbrott och brott mot mänskligheten i fall där staten inte kan eller vill gå vidare med ärendet.

Den Internationella brottmålsdomstolen har 123 medlemsländer, bland annat hela EU. Domstolen grundades 2002 och fokuserar på krigsbrott, folkmord och brott mot mänskligheten.

Bland annat USA, Kina och Ryssland är inte medlemmar i domstolen. USA har tidigare kallat domstolen partisk och sagt att amerikanska soldaters eventuella krigsbrott behandlas i landets egna domstolar.

USA:s justitieminister William Barr påstår att Ryssland "manipulerar" ICC.

Brotten som ICC:s åklagare Fatou Bensouda vill utreda är misstänkta krigsbrott som uppges ha ägt rum mellan 2003 och 2014. Till de misstänkta brotten hör bland annat tortyr av fångar och dödandet av civila i Afghanistan.

Källor: Reuters, TT

Diskussion om artikeln