Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Världsrekord, finländskt rekord och otrolig hoppning i trädgården – flera starka formbesked när Oslo bjöd på "omöjlig" friidrottsgala

Från 2020
Annimari Korte och Nooralotta Neziri poserar.
Bildtext Annimari Korte och Nooralotta Neziri deltog i Oslo.
Bild: EPA

Väldigt lite var sig likt på Bislett – även om Karsten Warholm sprang ruskigt bra. Norrmannen satte världsrekord på en udda distans. Nooralotta Neziri såg å sin sida till att det blev ett finländskt rekord.

En minst sagt speciell tävling bjöd Diamond League-arrangörerna i Oslo på under torsdagen. I stället för fullsatt på Bislett och friidrottsstjärnor från hela världen blev det en småskalig tävling med en del annorlunda grenar och ingen publik.

I ”Impossible Games” var det framför allt norska idrottare som kom till start – men kvällen kryddades också av bland annat de svenska världsettorna Armand Duplantis och Daniel Ståhl samt de finländska häckdamerna Annimari Korte och Nooralotta Neziri.

Korte och Neziri mötte norskorna Isabelle Pedersen och Line Kloster på den sällan löpta distansen 200 meter häck.

Finländskorna är vana att springa 100 meter häck – Korte öppnade säsongen med fina 12,84 i Lahtis i söndags – men på dubbla distansen fick de inte tekniken att stämma fullt ut.

Kloster, som springer 400 meter häck, vann på 26,11. Neziri sprang i mål som tvåa, precis före Korte. Neziri noterade 26,65 – nytt finländskt rekord på 200 meter häck. Korte förlorade med fem hundradelar mot Neziri.

– Det var hemskt! Det var nästan samma känsla som att springa 400 meter. Jag hade tränat lite för det här hemma i Finland, men jag trodde inte att jag skulle tvingas springa på bana två, säger Neziri på friidrottsförbundets webbplats.

– Träningen har ändå gått bra. Jag tror verkligen att jag är i rekordform.

Lavillenie imponerade i trädgården

I herrarnas stav bjöds det på fina resultat – i en märklig tävling. Redan i onsdags hoppade franske veteranen Renaud Lavillenie sin tävling hemma i sin trädgård.

Lavillenie gjorde det otroligt bra. Med en väldigt kort ansats hoppade fransmannen 5,81.

– Det känns orimligt att han med en så kort ansats hoppar på den nivån. Han verkar ju vara i sitt livs form. Han hoppar väldigt bra tekniskt, säger Radiosportens expert Miro Zalar i SR:s direktsändning.

Armand Duplantis hoppar i Oslo 2020.
Bildtext Armand Duplantis försökte på hopp över sex meter.
Bild: EPA

Världsrekordinnehavaren Duplantis visste inte hur det hade gått för Lavillenie. Svensken var på plats i Oslo och hoppade ”live”.

Duplantis satte världsrekordet 6,18 under inomhussäsongen, men han fick det inte att stämma lika bra i Oslo. Han klarade 5,86 i sin utomhuspremiär med darr på ribban.

Efter det hoppet satte Duplantis upp ribban på 6,01, men rev tre gånger.

Krossade rekordet

Karsten Warholm är Norges mest framgångsrika friidrottare just nu. Han är dubbel världsmästare på 400 meter häck – och nu har han också ett världsrekord.

Karsten Warholm jublar.
Bildtext Karsten Warholm har Europarekordet på 400 meter häck.
Bild: EPA

Norrmannen sprang den mycket ovanliga distansen 300 meter häck i Oslo. Han sprang helt ensam och gjorde det väldigt bra.

Han krossade det gamla världsrekordet. Warholm sprang in på 33,78 – mer än en halv sekund under det gamla rekordet – och visade att det inte är något fel på formen.

– Det är sjukt, men jag har tränat bra. Det är underbart. Det kändes väldigt kul att ha adrenalin igen och visa vad jag går för. Jag saknar ju publiken, men jag vet att många sitter där hemma och tittar, säger Warholm enligt NRK.

På ovanliga 2000 meter satte Jakob Ingebrigtsen nytt Europarekord. Den unge norrmannen raderade Steve Crams rekord från 1980-talet när han sprang i mål på 4.50,01.

Den egentliga Diamond League-säsongen är tänkt att starta i mitten av augusti.

Diskussion om artikeln