Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

NRK: Norrmän avråds från att i fortsättningen resa till Sverige

Från 2020
De nordiska flaggorna.
Bild: Mostphotos

Norska medborgare kommer att avrådas från att resa till Sverige, skriver NRK. Den norska regeringens nya resedirektiv presenteras på fredag.

NRK erfar att den norska regeringen anser att risken för coronainfektion i Sverige är alltför hög. Om norska medborgare reser till Sverige kommer det bara att vara möjligt med en tio dagar lång karantän när de återvänder till hemlandet.

I nuläget avråder den norska regeringen från alla utlandsresor fram till den 20 augusti. Från och med den 15 juni får norrmän och danskar besöka varandra utan att försättas i karantän.

Samma dag kommer Finland att öppna upp gränserna till flera länder Estland, Lettland, Litauen, Norge, Danmark och Island. Däremot hålls resebegränsningarna till Sverige så gott som oförändrade.

Tidigare under torsdagen uttryckte Sveriges inrikesminister Mikael Damberg den svenska regeringens missnöje till Svenska Yle.

- Vi hade gärna sett att Finland kom med ett annat besked även för Sverige.

Den norska regeringen tar ställning till landets reserestriktioner klockan 13 finsk tid på fredag.

Den norska smittskyddsmyndigheten Folkehelseinstitutt FHI släppte en ny riskbedömning på torsdagen där man konstaterar att den första smittovågen i Norge är så gott som över.

FHI konstaterar i sin analys av coronaläget att den högsta risken att få in smittan i landet från något av de nordiska länderna kommer från Sverige.

Källor: NRK

Diskussion om artikeln