Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Känns som om pesten kommit hit" – coronautbrott i svensk skärgårdsidyll

Från 2020
Uppdaterad 12.06.2020 10:04.
Vrångö.
Bildtext Vrångö är en idyllisk skärgårdsö utanför Göteborg
Bild: Hans Gamborg, 2005

En skärgårdsö utanför Göteborg i Sverige har drabbats av ett stort coronavirusutbrott, skriver svenska medier. Utbrottet, som inträffat på den lilla ön Vrångö har sitt ursprung i en körsammankomst som ordnades i missionshuset på ön den 24 maj.

Nu har en fjärdedel av invånarna på ön coronasymtom, eller cirka 100 personer.

Det var medlemmar ur tre olika kyrkor som höll i en ekumenisk sammankomst på Vrångö. Några dagar senare insjuknade de första körmedlemmarna, skriver SVT.

Det är fortfarande oklart hur omfattande coronautbrottet är men enligt allmänläkare Henrik Åhsberg vid vårdcentralen har mer än hälften av deltagarna i körsammankomsten testat positivt för viruset.

Öborna testas

Nu pågår intensiv provtagning av invånarna på ön. Ett garage har upprättats som tillfällig provtagningscentral, eftersom man vill undvika att personer med symtom tar smittan vidare till den grannliggande ön Styrsö där områdets vårdcentral är belägen.

Folk avråds från att använda skärgårdsfärjorna för att förflytta sig mellan öarna, för att smittan inte ska spridas. Enligt Göteborgs-Posten har coronafall trots försiktighetsåtgärderna ändå uppdagats på närliggande öar.

En av Vrångöborna, Pernilla Friberg, säger till SVT att "det känns som om pesten hade kommit hit".

Källor: SVT, Göteborgs-Posten, GöteborgDirekt

Diskussion om artikeln