Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bor din partner i Sverige? Nu får alla som uppger sin partners namn och adress komma till Finland

Från 2020
Leende kvinna i gul jacka lutar sig mot mörkklädd man med skägg
Bildtext Goda nyheter för dig som har en svensk partner eller en partner som bor i Sverige!

Under torsdagen gick Inrikesministeriet ut med nya reserekommendationer. Ett parförhållande är nu enligt ministeriet en giltig orsak för att få resa från Sverige till Finland. Men vad räknas som parförhållande och måste man bevisa att man är ihop då man korsar gränsen?

Från och med måndagen är det fritt fram att resa till de baltiska länderna samt de nordiska länderna, förutom Sverige. Epidemiläget är så pass allvarligt i Sverige att reserestriktionerna till landet inte ännu lättas, enligt regeringen i Finland.

Men om du är svensk och äger en fastighet i Finland eller sällskapar med en person i Finland får du resa till Finland.

- Det räcker med att man vid gränsen ger sin partners namn och adress om man tillfrågas, säger Eriikka Koistinen som är kommunikationsdirektör vid Inrikesministeriet.

Enligt henne behöver man alltså varken bo ihop eller vara gift för att kunna resa mellan de två länderna.

- Att man sällskapar räcker för oss. Man måste inte vara sambos eller vara gifta. Genom att känna till namn och adress visar du att du känner personen tillräckligt bra, säger Koistinen.

Ingen risk för missbruk tror man på ministeriet

Koistinen tror inte att det finns någon risk för att det här missbrukas, att en massa svenskar plötsligt börjar sällskapa med finländare för att kunna resa eller att en massa blufförhållanden plötsligt skapas.

- Vi måste bara lite på det människor säger. Jag tror nog inte att det kommer att missbrukas, säger hon.

Karantänsrekommendationerna gäller ändå fortfarande personer som kommer från Sverige. Så även om till exempel din svenska pojkvän nu utan problem kan resa in i Finland, måste han ändå sätta sig i två veckors frivillig karantän när han korsat gränsen.

Gränsbevakningen ber inte om dokumentation vid gränsen

- Utgångspunkten är helt klart den att vi litar på vad folk säger. Men om vi pratar med någon vid gränsen och det känns som att något inte stämmer så kan vi ställa extra frågor, säger kommendör Tomi Kivenjuuri vid Gränsbevakningsväsendet.

Enligt honom måste personen som korsar gränsen veta vart hen är på väg och var hen till exempel ska övernatta.

Några dokument behöver man inte visa upp vid gränsen.

- Om man sällskapar med någon och varken bor ihop eller är gift så finns det ju inte ens några dokument att visa upp. Så några officiella dokument behöver man inte visa upp, säger Kivenjuuri.

Diskussion om artikeln