Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Trädgårdsboomen har vuxit under coronavåren: "Man mår bra med fingrarna i mullen"

Från 2020
Uppdaterad 16.06.2020 09:50.
Harriet Abrahamsson på sin odlingslott i Toimela odlingsträdgård.
Bildtext Harriet Abrahamsson fick sin odlingslott i april.
Bild: Susanne Salin / Yle

Hobbyodling har varit en växande trend på senare år. Under coronavåren har många fått extra tid, och smak för mat de själva odlat.

På Harriet Abrahamssons odlingslott är det rabarber, bärbuskar, jordgubbar, örter och blommor i mängd, och plantor som bara börjat titta fram under halmtäcket. Det grönskar och är lummigt, trots att hon först nyligen fick sin lott i Toimela odlingsträdgård, en grön oas mellan Munksnäs och Lillhoplax i Helsingfors.

– Jag köade i fem år för en lott, hade redan hunnit glömma det, men i april blev jag plötsligt uppringd om att jag fått en lott, säger hon.

Harriet jobbar på Unga Teatern som skådespelare och publikansvarig, men i och med att coronan ställt till det med jobbet, så kom lotten lämpligt. Nu har hon tid.

Harriet Abrahamsson på sin odlingslott i Toimela odlingsträdgård.
Bildtext Här blir det zucchini och broccoli.
Bild: Susanne Salin / Yle

Tid tack vare coronan

Att trädgårdsboomen tagit fart under coronavåren bekräftas av Heidi Wirtanen, verksamhetsledare på Svenska Trädgårdsförbundet.

– Trenden är tydlig. Intresset har ökat och ökar hela tiden. Grönsaksplantor och örter har sålts i massor i år. I och med coronavåren har många haft tid att förverkliga en trädgårdsdröm de länge haft, säger hon.

Att du själv har odlat den där tomaten gör att den smakar helt annorlunda

― Heidi Wirtanen, verksamhetsledare på Svenska Trädgårdsförbundet

Trenden har varit på uppåtgående ett antal år visar de trädgårdsundersökningar som med jämna mellanrum görs av marknadsforskningsföretaget Kantar TNS Agri.

Också ungdomar intresserade

– Det roliga är att odlingsintresset ökar bland ungdomar, också män. Och det är inte bara en hipsterbubbla i Helsingfors utan det gäller i hela landet, säger Heidi Wirtanen.

Enligt en undersökning från 2014 var bara fyra procent av personer under 25 år intresserade av trädgårdsodling, medan motsvarande siffra för i år är 24 procent.

Vad är det då som gör att folk vill odla själv, varifrån kommer boomen?

Heidi Wirtanen berättar att det stigande engagemanget delvis har med tillgång att göra. Det är lätt att få tag på mull och plantor, man kan köpa dem nästan överallt, och sortimentet har vuxit enormt.

På sociala medier publicerar folk vackra bilder och berättar om sitt odlande, följer med andras, och entusiasmen ökar och sprids.

– Det har varit jätteroligt med ett nytt fritidsprojekt nu när man skulle vara isolerad och mycket hemma under coronan, säger Harriet Abrahamsson.

Harriet Abrahamsson håller en broccoliplanta i handen på sin odlingslott i Toimela odlingsträdgård.
Bildtext Broccoli.
Bild: Susanne Salin / Yle

Det lilla extra

Lök, potatis och morot odlas fortfarande, men enligt Wirtanen handlar det numera ofta om mera speciella odlingsväxter.

– Det är främst det lilla odlandet och lite mer speciella saker, som specialtomater och örter av olika slag som gäller. I sociala grupper kan diskussioner till exempel handla om vilken sorts grönkål som odlas just nu, säger hon. Det finns så mycket och folk är så medvetna.

Också på Harriets odlingslott finns det mycket, både gamla godingar som lök, potatis och morot – men också modernare dito. Här finns allt från örter som mynta och basilika till rucola, mangold, batat, persiljerot och jordärtskocka. Och en uppsjö av vackra blommor i ett stenparti.

Harriet Abrahamsson på sin odlingslott i Toimela odlingsträdgård.
Bildtext Odlingslotten blomstrar, men inte utan arbete.
Bild: Susanne Salin / Yle

Natur- och miljötänk

I ena änden av den grönskande odlingslotten står en trädgårdsgunga och på ena långsidan av lotten finns ett bord med fyra stolar.

– Man kunde pyssla och jobba hela tiden, men jag tycker det är viktigt att också sitta med våra vänner och njuta av den här vackra naturen, säger Harriet.

Heidi Wirtanen lyfter fram att närproduktion av mat för en närmare naturen och att det är avslappnande att odla sin mat och påta i jorden. Ofta finns ett miljötänk bakom odlandet.

– Att odla och äta närproducerad mat ger ett mindre miljöfotspår, säger hon. Och då vet man precis vad man äter.

Harriet Abrahamsson på sin odlingslott i Toimela odlingsträdgård.
Bildtext Skönt och hälsosamt att påta i jorden.
Bild: Susanne Salin / Yle

Samtidigt påpekar hon att odling inte behöver kräva stora arealer eller komplicerade arrangemang.

– Det att du odlar kräver inte en halv hektar utan det räcker med en balkong eller ett köksfönster, säger Heidi Wirtanen. Och det är lika roligt för det. Men att du själv har odlat den där tomaten gör att den smakar helt annorlunda. Det är nu bara så.

Som förstagångsodlare vet Harriet inte riktigt vad hon kan vänta sig. Det ser i alla fall ut att bli en hel del vinbär, jordgubbar, smultron och hallon.

– Det ska bli spännande att se. Och det är roligt att se hur det växer. Då det regnat och man inte varit här på några dar så växer det så det knakar.

Diskussion om artikeln