Hoppa till huvudinnehåll

Natur

Avlagda munskydd och handskar på väg ut i haven - coronaskräpet är ett faktum

Från 2020
I förgrunden ligger ett munskydd i sanden, i bakgrunden skymtar havet.
Bildtext Det kan hundratals år för munskydd att brytas ned i naturen.
Bild: EPA/CHAMILA KARUNARATHNE

Nedskräpningen av världshaven är känd sedan länge, och skyddsåtgärderna mot coronaviruset gör problemet etter värre. "Covidskräpet" i form av munskydd, plasthandskar och desinfektionsmedelflaskor märks redan nu, i synnerhet i Medelhavet.

Enligt FN:s miljöprogram UNEP tillförs världshaven varje år omkring 13 miljoner ton plastavfall. Mer än hälften av skräpet härrör från fem länder i Asien - Kina, Indonesien, Filippinerna, Vietnam och Thailand.

Också i Medelhavet har plastmängderna vuxit markant de gångna decennierna. Medelhavet utgör inte mer än en procent av jordens samlade havsyta, men tar emot omkring sju procent av det globala plastavfallet.

De senaste månadernas coronapandemi har medfört nya hot. På Facebook lade Laurent Lombard från den franska miljöorganisationen Opération Mer Propre nyligen upp en bild med munskydd och handskar insnärjda i vattenväxter. Bilden har tagits utanför Antibes.

"Snart kan vi ha mer skyddsmasker än maneter i Medelhavet", lyder Lombards dystra slutsats.

En ny typ av förorening

Opération Mer Propre rengör regelbundet stränderna på franska Rivieran från skräp. I slutet av maj lade aktivister märke till att det "normala" avfallet, som engångsmuggar och aluminiumformar, hade fått sällskap av plasthandskar, skyddsmasker och tomma desinfektionsmedelflaskor.

Facebook: En dykares hand håller i använda munskydd och plasthandskar.

En av gruppens aktivister, Joffrey Peltier, säger till The Guardian att det inte handlar om övermåttan stora mängder "covidskräp". Men det rör sig om en ny typ av förorening, som kan bli vardagsmat när coronapandemin leder till ökat bruk av engångsplast.

– Det är ett löfte om kommande föroreningar om inget görs, konstaterar Peltier.

Skyddshandskar tillverkas allmänt av latex, som är en naturprodukt. Men de innehåller också tillsatser av andra ämnen som inte är nedbrytbara. Munskydd framställs i regel av polypren, en typ av plast som också används i förpackningar.

"En tidsinställd ekologisk bomb"

Enbart Frankrike har beställt två miljarder masker från Kina med anledning av pandemin, rapporterar France24. Éric Pauget, som är ledamot i franska nationalförsamlingen för Alpes-Maritimes vid Medelhavskusten, har påtalat farorna i ett brev till president Emmanuel Macron.

"Med en livslängd på 450 år är maskerna en tidsinställd ekologisk bomb", lyder Paugets formulering.

Också på andra håll i världen märks problemet. Redan i februari påträffades nya avfallstyper på de huvudsakligen obebodda Soko-öarna utanför Hongkong. Enligt Gary Stokes från miljögruppen OceansAsia hittades 70 munskydd på en hundra meter lång sträcka av stranden.

– En vecka senare hade ytterligare 30 skydd spolats i land. Och det på en obebodd ö mitt i ingenting, säger Stokes.

Inom kort hittades munskydd också längs andra stränder i området,

– Vi hittar dem överallt. Ända sedan samhället började bära masker, kan orsaken och följderna ses på stränderna.

Plastfyllda valmagar

Gary Stokes säger att nedskräpningen dels beror på mänsklig oaktsamhet, dels på att de lätta munskydden kan driva långa vägar med vinden. Han liknar maskerna vid andra typer av avfall, som plastpåsar och sugrör.

– Det är varken bättre eller sämre, bara ännu en produkt vi lämnar i arv till nästa generation.

De senaste åren har det kommit regelbundna rapporter om döda valar som flutit i land. Undersökningar visar att de ofta har magarna fulla av plast.

Enligt Stokes torde det inte ta länge innan ansiktsmasker börjar hittas inuti döda delfiner och tumlare, som trott det varit någonting ätbart.

– Jag tror det är oundvikligt.

Diskussion om artikeln