Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stockholms Diamond League-gala vill inte ha något att göra med Johaug: ”De som varit avstängda för anabola steroider är inte prioriterade”

Från 2020
Uppdaterad 12.06.2020 16:10.
Therese Johaug.
Bildtext Therese Johaug.
Bild: AFP / Lehtikuva

Therese Johaug gjorde stor succé på 10 000 meter i Oslo på torsdagskvällen – men hon ska inte drömma om att få delta i Stockholms Diamond League-gala. Vi tycker att de gör dålig reklam för vår idrott, säger tävlingsledaren för SVT.

Therese Johaug är i skrivande stund den främsta damlöparen på 10 000 meter i världen. Johaug klockade in 31.40,69 i Oslo på torsdagskvällen på en gala som arrangerades istället för Diamond League-deltävlingen Bislett Games.

Egentligen borde hon inte ha fått delta. Bislett Games linje är att idrottare som har stängts av för dopning, till exempel Justin Gatlin, inte är välkomna – men för Johaug gjorde man ett undantag.

– Hon har sonat sitt straff. Hon har tävlat i världscupen och varit tillbaka sedan en lång tid, konstaterade tävlingsledaren Steinar Hoen då.

Johaug har själv konstaterat att hon inte tänker sadla om och satsa på friidrott nu. Och med tanke på reaktionerna kan det vara rätt val.

"Norskt jippo"

I en intervju för SVT Sport berättar nämligen Jan Kowalski, tävlingsledare för Stockholms Diamond League-gala, att Johaug inte är välkommen dit. Det ordnas dock inte längre löptävlingar än 3000 meter i Stockholm i år.

– Vi kan inte lägga oss i vad norrmännen gör men vi är generellt emot att sådana som varit avstängda för anabola steroider hör hemma på en tävlingsarena. Vi tycker att de gör dålig reklam för vår idrott, säger Jan Kowalski till SVT och bjuder på en ärlig åsikt om ”Impossible Games”:

– Det var ju mer ett norskt jippo än en riktig tävling.

Johaug stängdes som känt av i 18 månader för anabola steroider och missade därför bland annat OS i Pyeongchang 2018. I Norge har man gått in för att lämna domen bakom sig, men i Sverige är tonläget annorlunda.

– Vi säger aldrig, aldrig men de som varit avstängda för anabola steroider, de är inte prioriterade att få tävla på vår gala. Man får som arrangör välja vilken image man vill ha på sin tävling, säger Kowalski.

Finlands största friidrottsgala Paavo Nurmi Games har inte tidigare kategoriskt hindrat dopningsavstängda idrottare från att delta. Tvärtom var Justin Gatlin ett av de stora dragplåstren på tävlingen i fjol.

Diskussion om artikeln