Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Veikkaus vill ta ansvar för spelberoende – skär drastiskt ner antalet spelautomater

Från 2020
En dammig spelautomat.
Bildtext Maximalt fyra automater tillåts per försäljningsställe
Bild: Yle/Sebastian Backman

Tipsbolaget Veikkaus skär ner antalet spelautomater mer än planerat. I ett pressmeddelande säger bolaget att man i år minskar antalet spelautomater med 8 000. Tidigare hade bolaget planer på att dra bort 3 500 automater från ombudsnätverket.

Det betyder att Veikkaus mer än fördubblar det ursprungliga antalet automater som ska avlägsnas.

Spelandet ska vara tryggt för spelberoende

Veikkaus säger att man med de nya lösningarna vill göra penningspelandet mer ansvarsfullt och tryggt – särskilt för dem för vilka spelandet är ett problem.

– Var och en ska ha möjlighet till exempel att gå till butiken utan att riskera att återfalla till spelandet. Därför öppnar alla våra utplacerade automater för spel först klockan 11 varje dag. De stängs senast klockan 04, berättar Jari Heino, Veikkaus kanal- och försäljningsdirektör.

Förändringen gäller fram till dess att den obligatoriska identifieringen träder i kraft i januari 2021. Efter det har människor möjlighet att spärra sitt spelande på automaterna helt, konstaterar Heino.

Alla av bolagets automater förses också med en tidspåminnare som var femtonde minut påminner spelaren om hur mycket tid hen använt på spelandet.

Coronasäkerhet iakttas

Bolaget skär också ner på det maximala antalet automater per försäljningsställe, bland annat för att stävja spridningen av coronaviruset. Skyddsplexiglas installeras också mellan automaterna och kassorna.

– Dessutom placerar vi dekaler som påminner om säkerhetsavståndet på golven och ställer ut handsprit nära automaterna, säger Heino.

Veikkaus automater har varit stängda under coronakrisen men de öppnas igen onsdagen den 15 juli. Veikkaus öppnar sina egna spelställen med begränsade kundmängder fredagen den 26 juni.

Diskussion om artikeln