Boris Johnson har åsikter om statyer och monument från kolonialtiden: "Vi kan inte ljuga om vår historia"
Premiärminister Boris Johnson säger att den våg av antirasistiska demonstrationer som sköljt över Storbritannien har "kidnappats av extremister". Samtidigt sprider sig oron över nya sammandrabbningar mellan aktivister och extremhögergrupper i London.
Myndigheterna i London har försett ett flertal statyer med skydd - bland annat en staty över landets tidigare premiärminister Winston Churchill.
Också borgmästaren Sadiq Khan oroar sig över att monument nu riskerar att utsättas för "tumult, vandalism och våld".
Statyer och monument som har kopplingar till Storbritanniens förflutna som kolonialmakt och den internationella slavhandeln har under den senaste tiden blivit klara mål för aktivister.
Nu aktualiseras också frågan om omprövning av landets historiska arv.
Vi kan inte redigera eller censurera vårt förflutna
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson
I söndags rev en folkmassa ner en staty över slavhandlaren och filantropen Edward Colston. Statyn släpades längs med gatorna och slängdes i en flod i sydvästra England. Demonstranterna krävde att också andra statyer och monument ska gå samma öde till mötes.
Samtidigt som premiärminister Boris Johnson säger sig" förstå det berättigade behovet av att protestera mot diskriminering" , har han skrivit på Twitter: "Vi kan inte försöka redigera eller censurera vårt förflutna".
Enligt Johnson kan man inte låtsas ha en annorlunda historia. "Statyerna restes i våra städer och byar av tidigare generationer. De hade ett annorlunda perspektiv och en annan inställning till rätt och fel."
Johnson anser att statyerna också fungerar som en lärdom för kommande generationer. "Statyerna lär oss om vårt förflutna,med alla fel. Att riva ner dem vore att ljuga om vår historia".
George Floyds död har lett till globala protester
De globala demonstrationerna utlöstes av mordet på Georeg Floyd i USA. Fokus är inriktat på polisbrutalitet och etniskt förtryck.
Enligt Johnson har man tagit stora kliv framåt i kampen mot diskriminering i Storbritannien.
Men efter sammandrabbningar som förstörde i övrigt fredliga demonstrationer i London skärpte premiärministern tonen, och sade att "det är tydligt att protesterna sorgligt nog har kidnappats av extremister med våldsinriktade avsikter".
Enligt Johnson är de attacker som nu riktas mot polisen och det godtyckliga våldsaktionerna "outhärdliga och motbjudande".
Spänningen tilltar
Londons borgmästare Sadiq Khan säger att han stöder demonstranterna och han har sagt att Floyds död "måste bli en katalysator för en systematisk bestående förändring som tacklar den rasism och de orättvisor som svarta människor fortfarande i dag utsätts för".
Men han uppmanade samtidigt människor att stanna hemma det här veckoslutet - både på grund av coronaviruset och på grund av risken för våldsdåd. Enligt honom har det planerats aktioner och motaktioner som riskerar att framkallar våldsamheter.
Churchill-staty vandaliserades
En staty över Churchill vandaliserades förra veckoslutet av personer som framhöll att den stora statsmannens politik lett till miljontals människors död under svälten i den indiska delstaten Bengalien i Indien år 1943.
Johnson - som själv har skrivit en biografi över den brittiska ledaren - säger att det var "absurt och skamligt " att minnesmärket över Churchill blev attackerat eftersom "han kämpade mot fascism och tyranni".
"Jo, han uttalade sig ibland på ett sådant sätt som både var och för oss i dag är oacceptabelt, men han var en hjälte och förtjänar till fullo sitt minnesmärke".

Här avlägsnas en bronsstaty som föreställer slavhandlaren Edward Colston (1636-1721). Statyn rullades ner längs gatan och slängdes till slut i floden av en jublande folkmassa.
Källa: AFP