Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo Akademi utökar sin antagning – 107 nya studerande välkomnas till universitetet

Från 2020
Åbo Akademi
Bildtext Fler studerande ges möjlighet att börja studera vid Åbo Akademi från och med hösten 2020.
Bild: Yle/Andy Ödman

Åbo Akademi skriver i ett pressmeddelande att de vill hjälpa samhället att återhämta sig från coronakrisen och antar därför fler studerande än vad som tidigare planerats.

Enligt förslaget som ska presenteras för Undervisnings- och kulturministeriet ska akademin ta in 107 studerande fler än planerat.

Det totala antalet nya studerande på kandidatnivå vid Åbo Akademi uppgår därmed till 940.

Stödpengar riktades i tilläggsbudgeten till universiteten

Undervisnings- och kulturministeriet föreslog den 2 juni 2020 en statlig tilläggsbudget på 124 miljoner euro för nybörjarplatser vid de finländska högskolorna.

Ministeriet förväntas fatta ett slutgiltigt beslut om finansieringen nästa vecka.

– Det vanliga livet är satt ur spel på grund av coronakrisen, som hindrar ungdomar till exempel från att jobba eller resa utomlands under eventuella mellanår. Åbo Akademi använder de medel universitetet har till förfogande för att förhindra att ungdomsarbetslösheten ökar, säger Mikael Lindfelt, Åbo Akademis första prorektor med ansvar för utbildningsfrågor.

Mikael Lindfelt vid Åbo Akademi sitter i fåtölj med händerna ihop i famnen.
Bildtext Första vice rektor Mikael Lindfelt är glad att ÅA kan ge fler studerande en chans till universitetsstudier.
Bild: Satu Karmavalo / Åbo Akademi

Enligt Lindfelt klarnar det exakta antalet först när ministeriet tagit sitt beslut, men Åbo Akademi hoppas kunna välkomna 107 nya studerande till i höst och fler platser därtill 2021.

– Våren var en tuff tid för oss alla och vi har tvingats till förändringar men det kommer nog att vara möjligt att ta emot fler studerande, säger Lindfelt. En del av resurserna kommer också att användas för att rekrytera ny undervisningspersonal.

"Regeringen visar prov på spelsinne men kunde ha informerat universiteten tidigare"

Om förslaget går igenom är det tänkt att de nya studieplatserna ska fördelas relativt jämnt över Åbo Akademis fyra fakulteter: fakulteten för humaniora, psykologi och teologi ökar antagningen med 18 platser, fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier med 35 platser, fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi med 24 platser, och fakulteten för naturvetenskaper och teknik med 30 platser.

Åbo Akademis logo på en glasdörr
Bildtext Vid ÅA är man övertygad att man klarar av att ta emot fler studerande.
Bild: Yle/Andy Ödman

– Satsningen på universiteten och stödpengarna som möjliggör fler nybörjarplatser visar på ett gott spelöga från regeringens sida, säger Lindfelt. Men jag skulle gärna ha sett att de hade informerat oss tidigare eftersom de nog säkert visste hur situationen såg ut redan tidigare.

Åbo Akademi har redan tidigare beslutat att satsa extra på ett specifikt sommarutbud av kurser för Åbo Akademis studerande och nyblivna studenter vid gymnasierna i Finland.

Cirka 600 studerande har anmält sig till sommarkurserna.