Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Också Norge nobbar svenskarna när gränserna öppnas - bara Gotland får godkänt

Från 2020
Uppdaterad 12.06.2020 16:01.
Norges statsminister Erna Solberg i närbild, under en presskonferens med Angela Merkel i oktober 2019.
Bildtext Norges statsminister berättade om gränsöppningen v
Bild: EPA/Felipe Trueba

Norge öppnar för inresa för invånare i de andra nordiska länderna men som väntat hör svenska medborgare inte till dem. Bara ön Gotland är undantagen tack vare det goda smittläget där.

Beslutet innebär att nordiska medborgare - förutom svenskar - får resa till och från Norge utan plikt att sitta i karantän. Beslutet träder i kraft måndagen den 15 juni.

I likhet med Finland bedömer den norska ledningen att smittorisken är för stor i Sverige.

– I Sverige är det bara Gotland som uppfyller kriterierna, sade statsminister Erna Solberg på presskonferensen på fredag eftermiddag.

Det betyder att gotlänningar är välkomna i Norge, men inga andra svenskar. Norrmän kan också resa på semester till Gotland utan att tvingas i karantän vid hemskomsten.

Mänskor uppe på en hög kalkstensklippa med utsikt över havet.
Bildtext Grönt ljus för gotlänningar att åka till Norge, och vice versa
Bild: Yle/Linda Söderlund

Solberg: Smittläget måste vara acceptabelt

Solberg betonade flera gånger att det är smittläget i de olika regionerna i Norden som avgör om resor tillåts.

- Vi öppnar nu den 15 juni för resor i alla nordiska länder men det gäller bara regioner med acceptabel smittnivå. Regeringen ska lägga fram detaljerade regler för vilka områden som är acceptabla.

Sedan tidigare är det klart att norrmän och danskar fritt kan resa till varandras länder från och med den 15 juni. Vissa undantagsregler gäller ändå för vistelse i Köpenhamn.

Danmark har i likhet med Finland och Norge meddelat att svenska turister inte kan välkomnas på grund av smittoläget. Det är bara Island som har öppnat sina gränser också för svenskar, men kravet är covid-19-testning vid gränsen.

Gränsen mellan Finland och Norge öppnas igen

Norges beslut innebär att de sex gränsövergångarna mellan Finland och Norge i norr börjar fungera normalt igen på måndagen och att finländare och norrmän kan umgås och resa i varandras länder i sommar. Ingen rekommendation om karantän gäller längre.

Statsminister Erna Solberg kom ändå med varningens ord vid dagens presskonferens: Det att vi öppnar vårt samhälle betyder frihet, men frihet under ansvar. Hon framhöll att reglerna ses över var fjortonde dag så länge pandemin varar.

Norges ledning berättade i dag också om andra uppluckringar av coronarestriktionerna . Till exempel tillåts sammankomster med upp till 200 personer. Enmetersregeln inom proffsidrott och kultur hävs.

Diskussion om artikeln