Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Okunskap och tabu florerar ännu i diskussionen kring missbruk och psykisk ohälsa - nyutexaminerade erfarenhetsexperter i Vasa vill minska på stigmat

Från 2020
ett gäng kvinnor och män i somriga kläder står under tak utomhus i en byggnad
Bildtext Nya utbildade erfarenhetsexperter i Vasatrakten, från vänster: Jenny Sjöskog, Jessica Långqvist, Pamela Lundberg, Jocka Teir, Annika Röjdahl, Barbara Meinhart, Krister Hjulfors och David Björkström.
Bild: Yle/Jasmine Urwäder

Erfarenhetsexperter är otroligt viktiga i samhället, anser de färska erfarenhetsexperterna i Vasa som examineras idag, lördag. De vill sprida kunskap och minska på tabun kring speciellt missbruk och psykisk ohälsa i samhället.

Krister Hjulfors är en av de nyutexaminerade erfarenhetsexperterna.

Han har länge kämpat med bipolär sjukdom och vill nu dela med sig av sin erfarenhet.

en man med blå skjorta och flint i somrigt väder
Bildtext Coronavåren har varit speciellt tuff för Krister Hjulfors som tampats med sin svåraste depression hittills i livet. I sommar ska han ändå satsa på att njuta av sommaren och umgås med familjen.
Bild: Yle/Jasmine Urwäder

Jag vill förmedla hopp och bevisa åt folk att det går att ha ett jättebra liv även om man har en svår sjukdom, bara man får hjälp, mediciner och bra stöd.

― Krister Hjulfors om att leva med bipolär sjukdom.

- Jag vill sprida glädje, hopp och kunskap om sjukdomen, säger Hjulfors.

"Du är aldrig ensam"

Annika Röjdahl är också nyutexaminerad erfarenhetsexpert och hon tar med sig en hel del från sitt tidigare liv.

- Jag har mycket i bagaget. Jag har vuxit upp med en alkoholist i familjen och jag har haft många destruktiva förhållanden och eget missbruk av olika slag.

Den här utbildningen vill hon gärna kombinera med socionomstudierna och -yrket och hon vill gärna tala med unga om ensamhet.

- Om jag tänker på barn och unga så vill jag att de ska förstå att de aldrig är ensamma, det finns alltid de som har upplevt samma sak och att många runt om dem också upplever samma sak. Så även om de känner sig som ensammast i hela världen är de inte det.

en kvinna i kort hår och svarblommig klänning i somrigt väder med grönska runtomkring
Bildtext Annika Röjdahl säger att hon vuxit som människa med den här utbildningen och att den varit en personlig resa för henne personligen.
Bild: Yle/Jasmine Urwäder

En viktig utbildning - både för deltagarna och samhället

Både Röjdahl och Hjulfors anser att den här utbildningen kan ge mycket för samhället, men också för deltagarna själva.'

- Det är väldigt viktigt. Det har blivit bättre med psykisk ohälsa, alltså att man talar om det, men det finns väldigt mycket okunskap, säger Hjulfors.

Röjdahl håller med.

- Det är så tabubelagt med missbruk, psykisk ohälsa och de som blivit utnyttjade och sånt, så det är jätteviktigt att det finns flera erfarenhetsexperter som kan prata om det här och närma sig människor som är i den situationen. Kanske kan vi hjälpa på ett eller annat vis, säger Röjdahl.

Det här är en jätteviktigt utbildning. Det behövs människor som har egen erfarenhet av saker, då kan de hjälpa andra på ett helt annat sätt.

― David Björkström, nykter drogmissbrukare.

Även David Björkström, som är fri från drogmissbruket sedan två och ett halvt år tillbaka, anser att den här utbildningen kan hjälpa andra och även hjälpt honom själv.

- Det är något att likasinnade människor med liknande bakgrund samlas och diskuterar saker, det är väldigt helande och ger en mycket insikter, säger Björkström.

en ung man med tatueringar i ansiktet och på halsen i somrigt väder
Bildtext David Björkström njuter av sommaren och solen. Vintern och kyla är det värsta han vet!
Bild: Yle/Jasmine Urwäder

Björkström, som levde med droger i tio år av sitt liv, trots att han bara är 26 år, var lyssnarnas sommarpratare förra året och berättade då om sin historia.

Han tror att den här coronavåren också varit svår för människor som tampas med missbruk.

- En sådan här period kan ha varit väldigt destruktiv för många människor, så det är bra att begränsningarna lyfts bort, eftersom många människor behöver tillsyn och det sociala samspelet och se varandra.

När Björkström blev fri från drogmissbruket ville han hjälpa andra och det kommer han fortsätta med, nu efter en ny examen i bagaget.

Om man inte har hjälpt sig själv kan man inte hjälpa någon annan heller.

― David Björkström.

Diskussion om artikeln