Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Vägrensområde i Forsby med i tävling: "Jag tycker att det är en jättestor insats av en enskild människa"

Från 2020
En solig ås med ängsblommor.
Bildtext Om allt går väl kan det här området i Forsby bli årets landskapsgärning
Bild: Yle / Fredrika Lindholm

I ändan av Haltikasgränd i Forsby finns ett litet vägrensområde som i år blivit uppmärksammat av Lovisa stad på ett alldeles speciellt sätt.

Solen gassar och fåglarna kvittrar på Haltikasgränd i Forsby. Humlor och andra insekter flyger sakta omkring och en svag bris gör att värmen känns behaglig.

Framför mig har jag en sluttning fylld med växter, blommor, sand och små skyltar med olika latinska växtnamn.

Jag befinner mig här på grund av att just det här vägrensområdet blivit nominerat som bidrag till tävlingen “Ängens tjusning - årets landskapsgärning”.

Området ägs av Lovisa stad, men det är tack vare en invånares frivilliga arbete som det är så fint och speciellt som det är.

Små gula blommor som växer i sanden.
Bildtext När man går närmare sluttningen ser man att det finns en massa olika sorters små blommor som verkar trivas på den torra och soliga platsen i Forsby.
Bild: Yle / Fredrika Lindholm

Stadsträdgårdsmästaren: "Han är super"

Mona Bäckman är Lovisas stadsträdgårdsmästare och hon är den som nominerat vägrensområdet. Hon säger att området är viktigt på grund av att där växer arter som inte växer på så många andra ställen.

- Där finns hotade arter, alltså sådana som är skyddade, och speciella torrväxtarter som börjar bli sällsynta nu för tiden.

Det är Tero Taipale, som bor granne med området, som varje vår krattat, rensat, rivit upp små trädplantor och gjort det fint. Tack vare hans insats har vägrenen hållits näringsfattig och ängsliknande.

En växt med en sten bredvid sig där någon skrivit växtens latinska namn.
Bildtext Det har placerats ut små platta stenar med latinska och finska namnen vid några av växterna.
Bild: Yle / Fredrika Lindholm

Allting började med en annons

Bäckman berättar att allting började med att hon såg en annons där de sökte tävlingsbidrag.

- Jag tycker att det är en jättebra grej att en ensam människa har börjat sköta den här saken.

Bäckman betonar att Taipales arbete innebär att området får en större mångfald.

- Han har återställt en biotop så att säga, alltså en solbelyst ås. Och det tillför en hel massa till insektslivet, för bin, fjärilar, skalbaggar och växter.

Små blåa blommor på en äng.
Bildtext På vägrensområdet är blommorna små men många.
Bild: Yle / Fredrika Lindholm

Bort med hallon och björkplantor

Taipale har avlägsnat skogsförna, kvävande växter, hallon, videskott och björkplantor. På så vis hålls området lågvuxen och näringsfattig så att det blommar praktfullt i början av sommaren.

– Det är skadligt att utföra slåtter under blomningstiden. I slutet av sommaren förorsakar slåtter varken skada eller nytta. I och med att vägrenen ändå sluttar rätt kraftigt har slåttermaskinsbladet alltid sjunkit i sanden och blåst upp växterna med rötter och allt. Resultatet ser då faktiskt fult ut, och så borde man inte annars heller göra med fredade växter, säger Tero Taipale i ett pressmeddelande.

I stadens parkprogram hör vägrenen inte längre till de objekt där man utför slåtter, men man följer upp behovet av att sköta den. Tero Taipale har fortsättningsvis skött området frivilligt.

En smultronplanta i blom på en äng.
Bildtext Om en tid kommer det också att finnas smultron på området.
Bild: Yle / Fredrika Lindholm

Så här kan du hjälpa växterna

Har man själv en solig ås som man skulle vilja sköta om på bästa sätt så är Bäckmans tips att man borde få bort näringen från åsen.

Hon menar att en viktig del av arbetet är att få fram sanden genom att kratta och föra bort förnan, alltså avfallet som blir kvar av växterna.

Och det är alltså det här som Taipale gjort för området?

- Jo, dessutom har han också rensat bort ogräs, maskrosor och sådant, och de ger ju mycket förna och det kväver de andra växterna.

Taipale väntade sig inget tack

Bäckman berättar att Taipale blivit förvånad då hon ringt upp honom för att fråga om hon får lov att nominera vägrensområdet.

- Han blev kanske lite till sig till en början, för att det var ganska oväntat, men jag tycker att det är en jättestor insats av en enskild människa. Fast det är ett så litet område så är det ändå en stor sak, för att just den här typens biotoper håller på att försvinna.

Finns det något du vill hälsa Taipale angående vägrensområdet?

- Han är super!