Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Demokraatti: Riksåklagaren kräver att polisen inleder förundersökning kring Ano Turtiainens tweet - Halla-aho: "Kan finnas orsak att utesluta honom ur partiet"

Från 2020
Uppdaterad 12.06.2020 19:20.
ano turtiainen
Bildtext Ano Turtiainens (Sannf) tweet togs senare bort.
Bild: Lehtikuva

Riksåklagaren kräver att en förundersökning ska inledas kring riksdagsledamot Ano Turtiainens (Sannf) tweet om George Floyd, rapporterar tidningen Demokraatti.

Tidigare i veckan sade Helsingforspolisen att en förundersökning inte behöver inledas kring fallet.

Turtiainen hade lagt upp en bild på amerikanen George Floyd som var nertryckt på marken av en polis, på bilden hade hans ansikte färgats ljusrött och under bilden fanns texten Pink Floyd.

Enligt riksåklagare Raija Toivanen är det viktigt att Turtiainen hörs eftersom att tweeten kan uppfattas som rasistisk.

Enligt Toivanen kan det handla om hets mot folkgrupp.

Kan uteslutas ur partiet

Sannfinländarnas partiordförande Jussi Halla-aho säger till Yle att det kan finnas skäl att utesluta Turtiainen ur partiet om han inte har för avsikt att ansöka om att få komma tillbaka till Sannfinländarnas riksdagsgrupp.

Sannfinländarnas partistyrelse vill nu ha en utredning av Turtiainen om han tänker söka om medlemskap i riksdagsgruppen på nytt efter årsskiftet.

– Om han inte bryr sig om att komma tillbaka till riksdagsgruppen sker utträdet ur partiet per automatik, säger Halla-aho.

Uteslöts redan ur riksdagsgruppen

Redan tidigare uteslöts Turtiainen ur den Sannfinländska riksdagsgruppen. Ordförande Ville Tavio sa att Turtiainen utslöts på grund av att han upprepade gånger betett sig opassande på sociala medier.

Senare visade det sig också att tweeten fick följder för Turtiainens företag.

Turtiainen var tidigare styrkelyftare – han innehar till exempel WPO-förbundets världsrekord i marklyft i sin viktklass – och har efter karriären satsat på att sälja gymredskap via sitt företag Metal Sport & Gear.

Företaget samarbetade bland andra med det kanadensiska styrkelyftsförbundet, som meddelade att man bryter kontakten.

Källor: Demokraatti, Yle
Artikeln uppdaterad 16:47 med bakgrundsinformation kring förfarandet.
Artikeln uppdaterades 19:13 med Jussi Halla-ahos kommentarer.

Diskussion om artikeln